28.2.2010

Käsien hikoilu

Kun ihminen on hermostunut hänen kätensä saattavat hikoilla. Joskus kuitenkin kädet hikoilevat koko ajan. Tarkista ensin suolakäyttösi. Usein liiallinen hikoilu johtuu siitä että elimistössäsi on liikaa suolaa. Aloita puolittamalla käyttämäsi suolamäärä. Kunnes saat sen vähennettyä noin 1 g päivässä (= 1 suolarae)
Toinen syy on liiallinen nitraattien tai nitriittien määrä elimistössä. Vähennä makkaroiden ja muiden lihajalosteiden käyttöä.
Voit kokeilla myös käsien liottamista vahvassa teessä esim. Prince of Wales-tee tai jokin muu vahva tanniinpitoinen tee. Liota tee kuumaan veteen ja haudo sitten käsiä vedessä 20-30 min. Toista päivittäin.
Käsiä voi voidella myös 5% tanniinglyseriinillä.

Känsä

Kun ihon sarveiskerros paksuuntuu syntyy kova ja ympäristöään paksumpi kohta. Syynä tähän on yleensä hankaus ja paine.
Yleensä känsiä on kämmenissä ja jalkapohjissa.
Jalkahoitajat ja kosmetologit poistavat känsiä. Känsän saa itsekin pois kun jaksaa olla sitkeä. Ota noin 20 min jalkakylpy. Sen jälkeen kaavi kuollut sarveiskerros känsän alueelta pois raspilla. Voitele sitten känsäalue 3%:lla salisyylisalvalla. Jatka hoitoa kunnes olet saanut paksun sarveiskerroksen kokonaan pois.
Tämän jälkeen alkaa hoidon TÄRKEIN vaihe. Ihoa on suojeltava, jotta siihen ei muodostu uutta känsää. Jos känsä oli nivelen päällä, siihen voi laittaa suojarenkaan tai silikonisuojuksen. Kenkiin voi hankkia pehmeät pohjalliset (silikonigeelipohjalliset).
Tarkista että kenkäsi eivät ole liian pienet tai epämukavat. Jos känsät ovat varpaiden päissä kenkä on usein liian lyhyt. Osta 2-3 numeroa suuremmat kengät. Monilla naisilla on tapana ostaa liian pieniä kenkiä.

27.2.2010

Kynnenkovettajat

  • levitä kynsiin oliiviöljyä ja hiero kynsiä noin 5 min
  • levitä kynsiin omenaviinietikkaa ja hiero kynsiä noin 5 min
  • sivele kynsiin väritöntä jodia (apteekista)
  • juo päivittäin mehua tai vettä, johon olet sekoittanut 1 tl gelatiinijauhetta

Harmaisiin kasvoihin väriä luonnollisesti

Katsooko peilistä kalpea tai harmaa naama? Kasvotkin tarvitsevat aika ajoin verenkierron vilkastusta.
Vanha konsti saada verenkierto liikkeelle on vaihtokylvyt, ensin lämmintä ja sitten kylmää vettä. Lotraa naamaasi ensin lämpimällä ja sitten kylmällä vedellä.
Taputtele kasvojasi käsillä ja nipistele kasvojen ihoa hieman. Antaa ruusuisen värin ja veri kiertää taas.

26.2.2010

Onduloimispihdit

Kuuletko sanan ensimmäistä kertaa? 1920-1930 -luvuilla oli muodissa hiusmalli, joka jäljitteli loivia luonnonkiharoita aaltoja. Niiden tekoon tarvittiin kaksipiikkiset paksut pihdit, joita siirtelemällä saatii aikaiseksi kyseinen kampaus. Työ vaati melkoisia kädentaitoja onnistuakseen ilman päänahan palamista. Kyseisiä pihtejä kutsuttiin onduloimispihdeiksi eli käherryspihdeiksi.
Nykyään on käytössä vastaava laite, jota kutsutaan kreppiraudaksi. Hiuksille se on yhtä paha kuin muinaiset onduloimispihditkin.

Tupakan ja hedelmien jättämät läiskät käsissä

Jos lopetat tupakoinnin kätesi ja kyntesi pysyvät kauniimpina, puhumattakaan hampaista ja ihosta ja terveydestä. Tupakoinnilla ei ole mitään hyviä puolia.
Läiskiin voi kokeilla vetyperoksidia (apteekista) tai sitruunaa. Pahoja pinttymiä voi hangata hohkakivellä tai hiekkapaperiraspilla. Kun pinttymät on saatu pois kädet pestään ja rasvataan hyvin.

25.2.2010

Hiusnaamio saunojalle

Jos sinulla on sauna tai voit muuten hyödyntää saunaa jossakin. Pese hiukset normaalisti ennen saunaan menoa. Tee sitten tavallisesta hiustenhoitoaineestasi naamio, laittamalla sitä hiuksiin todella runsaasti. Kiedo päähän pyyhe ja istu saunassa hetki. Huuhtele pois.

Maitoa ja hunajaa

Tiedätkö mikä on maailman vanhin kauneudenhoitoresepti?
Kuumenna 3-4 rkl maitoa ja 1 rkl hunajaa yhdessä vesihauteessa kunnes hunaja sulaa. Levitä kasvoille. Käytä naamion tapaan tai yövoiteena.

24.2.2010

Karhea ja halkeileva käsien iho

Käsien ihon karheuteen on monia syitä. Yleensä ne ovat työperäisiä: kylmä ilma kuivattaa, kosteat työskentelyolosuhteet, kova työ, kemialliset aineet. Syynä voi olla myös hoitamattomuus ja väärä hoito.

Saadaksesi kädet jälleen pehmeäksi:
  • Puhdista lika käsistä hankaamalla sitruunalla
  • Levitä käsiin oliiviöljyä ja anna vaikuttaa ½ tuntia
  • Pese kädet miedolla saippuavedellä
  • Huuhtele kädet huolellisesti
  • Hiero käsiin pehmittävää (rasvaista) käsivoidetta yöksi

Jatka hoitoa joka päivä.

Käsien ruskeat läiskät

Monilla vanhoilla ihmisillä näkyy käsissä ruskeita läiskiä, niitä kutsutaan myös vanhuuden kesakoiksi. Ainoa keino ehkäistä niitä on käyttää aurinkovoidetta myös käsissä.
Olemassaoleviin läiskiin on apua olemassa. Aluksi kannattaa käydä varmistuttamassa ihotautilääkärillä mitä läiskät ovat, apua saattaa löytyä nopeammin kuin uskotkaan. Ihotautilääkäreillä on monia konsteja päästä läiskistä eroon pysyvästi. Tai siinä mielessä pysyvästi, että läiskien poiston jälkeen aurinkosuoja-aineita on käytettävät, muuten läiskät palaavat.

23.2.2010

Käsien hoito lyhyt oppimäärä

  • Käytä aina kumihansikkaita likaisissa töissä - vuoraa hansikas puuvillakäsineellä tarvittaessa.
  • Kuivaa kätesi aina kun ne kastuvat ja kuivauksen jälkeen voitele ne käsivoiteella.
  • Pese kädet aina miedolla saippualiuoksella ja käytä kynsiharjaa.
  • Käytä yöllä paksumpaa ja elvyttävämpää käsivoidetta. Käytä tarvittaessa puuvillakäsineitä.
  • Tee käsille 1-2 kertaa viikossa naamio. Lämmin oliivi- tai manteliöljy sopii hyvin. Liota käsiäsi öljyssä ½ tunnin ajan.

Käsijumppaa

  • Pyöritä rannetta kumpaakin suuntaan 5 kertaa
  • Ravistele ranteita ja käsiä
  • Pyöritä kättä kyynärpäästä kumpaankin suuntaan 5 kertaa
  • Pyöritä jokainen sormi erikseen kumpaakin suuntaan 5 kertaa
  • Taivuttele ja venyttele sormia
  • Taivuta kutakin sormea vuorollaan peukaloa vasten
  • Laita kädet nyrkkiin ja avaa jälleen

22.2.2010

Kyynelneste

Kyynelneste on kyynelrauhasen eritettä, jonka tarkoitus on estää silmää hankautumasta silmän liikkuessa sekä huuhdella silmämunaa ja sidekalvopussia roskista. Kyynelneste myös pitää silmän puhtaana.

Kynsivallintulehdus

Ikävä vaiva, joka voi tulla niin sormenkynnen reunaan kuin varpaankynnen reunaankin. Jos kynnen leikkaa liian lyhyeksi ja pyöristää reunoilta liian alas, on vaarassa saada kynsivallintulehduksen, varsinkin jos tekee ihoon haavan.
Liian kireä ja kapea kenkä ja/tai sukka on yleinen syyllinen kynsivallintulehdukseen varpaissa.
Joillakin ihmisillä kynnet kasvavat "lihansisään" eli painuvat reunoiltaan alaspäin, tämä altistaa kynsivallin tulehdukselle. Hyvä jalkahoitaja osaa oikaista kynnen. Jos kynsi ei kuukausien jousihoidolla oikene, toinen vaihtoehto on mennä lääkäriin ja leikkauttaa kynsi kapeammaksi.
Jos käsiä joutuu liottamaan paljon vesissä (likavesissä) on myös vaarassa saada kynsivallintulehduksen. Myös ammatit, joissa joutuu käyttämään kumikäsineitä tai muita hautovia käsineitä tuntikausia päivässä altistavat kynsivallin tulehdukselle.

Lievissä tapauksissa kynsivallintulehdus voi parantua itsekseen, vaikeat vaativat lääkärin hoitoa.

21.2.2010

Tehokas antiperspirantti

Tuntuuko että kauppojen dödöt eivät ole tarpeeksi tehokkaita. Tämä ohje ei ole herkkäihoisille. Teepä oma, tässä ohje:

25 g alumiinikloridia
2 g boorihappoa
150 g tislattua vettä

Sekoita ainekset keskenään ja ravistele pulloa ennen käyttöä. Ainekset löytyvät apteekista.

Herkän ihon naamiot

Avokaadonaamio
Muussaa puolikas avokaado ja lisää joukkoon muutama pisara oliiviöljyä, levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min ja huuhdo pois.

Hunajanaamio
Sekoita keskenään ruskuainen, 1 rkl hunajaa, muutama pisara manteliöljyä, levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min ja huuhdo pois.

Nämä naamiot sopivat myös tilapäisesti herkistyneelle iholle. Jos ihosi on rasvainen vaihda hunajanaamion ruskuainen valkuaiseen.

20.2.2010

Sekaihon naamiot

Hunajanaamio
Sekoita 1½ rkl hunajaa, 1 tl sitruunamehua ja 2 munanvalkuaista. Levitä kasvoille, anna vaikuttaa 15-20 min ja pese pois.

Kauranaamio
Sekoita 2 rkl kaurajauhoja, 1 tl sitruunamehua ja 2 munanvalkuaista. Levitä kasvoille, anna vaikuttaa 15-20 min ja pese pois.

Normaalin ihon naamiot

Omena-jogurttinaamio
Sekoita 3 rkl luonnonjogurttia, 1 rkl vehnäjauhoja ja 2 rkl appelsiinimehua. Levitä kasvoille, anna vaikuttaa 15-20 min ja pese pois.

Hunajanaamio
Sekoita kananmuna ja 3 rkl hunajaa. Levitä kasvoille, anna vaikuttaa 15-20 min ja pese pois.

19.2.2010

Kuivan ihon naamiot

Hunajanaamio
Sekoita munankeltuainen, muutama pisara oliiviöljyä ja 1 tl hunajaa keskenään, levitä seos kasvoille ja kaulalla. Anna vaikuttaa 20 min ja huuhtele pois.

Avokaadonaamio
Sekoita keskenään kananmuna, muussattu avokaado ja 3 rkl hunajaa, levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min.

Porkkananaamio
Sekoita keskenään keltuainen, 1 rkl ruokaöljyä ja 2 rkl porkkanamehua, levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min.

Avokaadonaamio
Sekoita keskenään 1 rkl crème fraichea ja muussattua avokaadoa, levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min.

Rasvaisen ihon naamiot

Banaaninaamio
Muussaa banaani ja lisää sitruunamehua, levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min.

Kauranaamio
Keitä hieman vettä ja kauraryynejä puuroksi. Lisää 1 rkl rouhittuja manteleita. Anna seoksen jäähtyä ja käytä kuorivan kasvonaamion tapaan. Poistaa iholta epäpuhtauksia.

Sitruunanaamio
Sekoita keskenään munanvalkuiainen ja yhden sitruunan mehu, levitä seos kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min.

Mansikkanaamio
Sekoita keskenään muussattuja mansikoita, jogurttia ja yhden sitruunana mehu, levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min.

Porkkananaamio
Raasta 2 porkkanaa ja sekoita yhdeen kananmunan ja 2 tl hunajaa kanssa, levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min.

18.2.2010

Jalkasieni

Sieni-ihottuma jaloissa alkaa usein pikkuvarpaan ja viereisen varpaan välistä. Kun iho hautuu, se menee rikki ja siitä onkin vapaa portti sieni-itiöille päästä riehumaan ihon alle. Iho muuttuu valkoiseksi tai vaaleaksi (hiivasieni) tai iholle nousee rakkuloita ja iho kutisee (silsasieni). Joskus sieni-ihottuma leviää varpaiden väleistä koko jalkapohjiin, kynsiin tai jopa käsiin. Sieniallergikot voivat kehittää käsiin myös isoja rakkoja, joissa on keltaista nestettä.

Tutki varpaanvälit säännöllisesti kun kuivaat ne pesun jälkeen. Huolellinen kuivaus ennaltaehkäisee jalkasientä.
Jos näyttää siltä että varpaanväleissä on jotain epämääräistä, on aika toimia. Aloita paikallishoito heti, apteekista on saatavana sienivoiteita ihan käsikauppatavarana. Jos kärsit jalkojen hikoilusta valitse geelimäinen tai puuterimainen versio.
Sieni-infektion toteamisen jälkeen on erittäin tärkeää pestä sukat hyvin ja desinfioida myös kengät, puhumattakaan kylpytilojen siisteydestä.

Sieni-infektio on tarttuva! Pidä huolta jalkahygieniastasi! Pese jalat päivittäin huolellisesti ja kuivaa varpaanvälit aina huolellisesti. Vaihda sukat päivittäin, jos jalkasi hikoilevat - useita kertoja päivässä. Pese sukat vähintän 60 asteisessa vedessä. Osta sukkia, joita voi pestä kuumassa vedessä.

Kynsisieni eli -silsa

Varpaankynsien hoito on tärkeää. Jalkojen sienitaudit ovat hyvin yleisiä ja kynsisieni on yksi hankalahoitoisimmista sienilajeista. Siksi kynsisienen parannuttuakin kynsiä on hoidettava huolella.
Kynsisilsa uusii 95 %:lla ihmisistä 5 vuoden sisällä. Syynä on se että kukaan ei kerro miten menetellään jatkohoidon kanssa. Se ei riitä että syödään lääkekuuri ja sillä hyvä.

Kynsisilsan uudelleentarttumisen ennaltaehkäisy:

Pidä huolta että sinulla on puhtaat jalat, sukat ja kengät. Kun sieni on varpaankynsistä saatu häädetty, sen jälkeen hävitetään KAIKKI vanhat sukat ja kengät. Kynsisilsa on hyvin tarttuva ja se voi tarttua myös sukista ja kengistä. Älä lainaa muiden kenkiä tai sukkia - koskaan!

Uimahallit, kuntosalit, jalkahoitolat, terveyskeskukset ja yleiset saunat ovat tartuntapaikkoja, joten älä kävele siellä avojaloin. Myös omat pesutilat ovat tartuntapaikkoja. Pidä huolta pesuhuoneesi ja saunan siisteydestä.

Kun kynsisilsa on kerran ollut kynnet on hyvä desinfioida antimykoottisella desinfiointiaineella aina kun olet oleskellut kosteissa tiloissa tai yleisissä tiloissa paljain jaloin. Tavallinen desifioimisaine ei tapa sieniä, tarvitset sieniä tuhoavan desinfiointiaineen.

Älä laiminlyö jälkitarkastusta, kun kynsisilsa on hoidettu. Tarkastele aika ajoin kynsiä ja mene heti lääkäriin jos infektio uusii.

Pelkkä paikallishoitoaine ei tehoa kynsisieneen, sisäinen lääkekuuri on aina tarpeen. Paikallishoitoainettakin on silti käytettävä, että kynsisilsa ei leviä muihin ihmisiin.

17.2.2010

Kynsisieni

Aiheuttaa kynteen muutoksia. Kynsi voi paksuuntua, irrota alustastaan, vaihtaa väriä, haurastua ja/tai lohkeilla. Kynsisieni on tarttuva. Kynsisieniä on olemassa eri lajeja. Mene lääkäriin ja pyydä sieniviljely, jos epäilet sientä. Kaikki sienet eivät näy edes viljelyssä. Hoida sieni pois. Hoito on pitkällinen ja saattaa vaatia myös muita toimenpiteitä lääkkeiden lisäksi.

Kuivat ja repeilevät kynsinauhat

Talvi kuivattaa käsiä ja myös kynsinauhoja. Revennyt kynsinauha on kipeä ja saattaa jopa tulehtua. Pahimmillaan kehityy kynsivallin tulehdus ja kivulias paise kynnen viereen tai kynsivalliin.
Kynsinauhoja kannattaa siis hoitaa, varsinkin jos tekee töitä käsillään. Hyvä hetki hoitaa kynsinauhoja on kun ne ovat pehmeät, esim. kylvyn, saunan tai käsitiskin jälkeen. Työnnä pumpulipuikolla tai appelsiinipuutikulla, jonka olet kietonut pumpuliin kynsinauhoja kevyesti taaksepäin irti kynnen pinnasta. Älä käytä voimaa tai ole kovakourainen, saatat aiheuttaa kynsinauhaan repeämiä tai kynteen vaurioita.
Kun kynsinauha on irti kynnestä ja joustava, hiero siihen kynsinauhavoidetta tai hyvin rasvaista käsivoidetta. Hiero voidetta aamuin illoin tästä eteenpäin. Kynsinauhat pysyvät pehmeinä ja irtonaisia ja ne eivät enää repeile niin helpoti.

Huom! Kynsinauhoja ei saa leikata, ne ovat kynteen kuuluva "suojavarustus", jonka tehtävänä on suojata kynnen kasvualuetta. Jos kynsinauhoihin tulee "kynsitikkuja" eli "kynsipiikkejä" eli ihoa, joka on tikkumaisesti irti, sen voi leikata varovasti pois. Älä koskaan revi kynsitikkuja, ihoa voi lähteä mukaan enemmän ja myös tulehdusvaara on olemassa.

16.2.2010

Ihonpuhdistus kotona

Kaikilla ei ole varaa käydä kosmetologilla tai kauneushoitolassa puhdistuttamassa ihoaan 3-4 viikon välein. Avuksi tulee silloin koti-ihonpuhdistus. Sen voi tehdä hoitoalahoitojen välillä.
Tämä vie aikaa, joten varaa sitä runsaasti.
1. Huuhtele kasvot haalealla vedellä. Levitä puhdistusaine kasvoille ja pyörittele noin minuutin ajan. Ole erityisen huolellinen nenänpielien ja kaulan kanssa.
2. Poista puhdistusaine kasvopaperilla ja huuhtele kasvot jälleen haalealla vedellä.
3. Levitä kasvoille nyt kuorinta-aine ja toimi pakkauksen ohjeen mukaan.
4. Huuhtele kasvot hyvin kuorinta-aineen käytön jälkeen.
5. Viimeistele vielä kasvovedellä pyyhkimällä.
6. Höyrytä kasvot. Laita kattilaan vettä ja kiehauta se. Nosta kattila pois liedeltä ja höyrytä kasvoja kattilan yläpuolella 5-10 min.
7. Ota sitten kaksi kasvopaperia ja kierrä etusormien ympärille. Puristele ihomadot pois. Älä käytä väkivaltaa, äläkä kynsiä. Jos mustapää ei irtoa, jätä se rauhaan. Tai höyrytä kasvoja uudelleen.
8.Pyyhi kasvot iholle tarkoitetulla desinfioimisaineella. Anna kasvojen kuivahtaa.
9. Nyt on hyvä hetki nyppi kulmakarvat jos haluat.
10.Laita lopuksi vielä kasvonaamio. Anna vaikuttaa pakkauksen ohjeessa mainitun ajan.
11. Huuhtele naamio pois haalealla vedellä.
12. Pyyhi kasvot lopuksi kasvovedellä.
13. Jos haluat voit levittää kasvoille kevyen voiteen.
Älä käytä meikkiä ihonpuhdistuksen jälkeen.
Anna kasvojen asettua hetki ennen nukkumaanmenoa ja vaihda uusi tyynyliina ihonpuhdistuspäivän kunniaksi.

Tummat silmänaluset

Silmien alusten tummuus ei kaunista ketään. Tekee vain väsyneen näköiseksi. Tummat silmänaluset saa kuitenkin hetkellisesti pois meikin avulla. Jotta tulos näyttäisi mahdollisimman luonnolliselta, valitse peittävä värivoide, jonka sävy on hieman ihonväriäsi vaaleampi tai peitepuikko, valokynä tai peiteväri, joka on ihosi värinen. Laita peiteainetta vain tummalle alueelle ohuelti. Häivytä raja huolellisesti kohti normaalinväristä ihoaluetta. Voit käyttää häivytykseen sormia, vaahtomuovisientä tai sivellintä. Harjoittelu tekee tässäkin mestarin. Kun väri näyttää tasaiselta puuteroi alue kevyesti rasvattomalla vauvantalkilla. Tupsuttele talkki silmien alle vipalla ja painele varovasti paikoilleen. Ota lopuksi kostea meikkisieni ja painele sillä ylimääräinen puuteri pois.
Jos silmänaluset ovat kovin ryppyiset peiteaine tuppaa valumaan ryppyihin. Hanki kunnollinen silmänympärysvoide ja pohjusta silmänaluset ensin sillä. Ole hyvin, hyvin huolellinen ja tarkka peiteaineen levittämisessä. Älä levitä sitä paksulti, vaan niin ohut kerros kuin mahdollista. Puuteroi varovasti ja muista taputella lopuksi kostealla sienellä.

15.2.2010

Kestäviä kynsilakkoja

Tämä lista on henkilökohtainen...sinulle voi joku muu merkki toimia paremmin.
  • OPI
  • Kanebo
  • Mavala
  • Rubinstein

Kynsilakan korjaus

Kynsilakanpoistoaineen runsas käyttö haurastuttaa kynttä. Siispä jos kynsilakka on kulunut vain hieman kärjestään, ei kynsilakkaa tarvitse kaikkea poistaa, riittää kun levitää kynsilakkaa ohuelti kynnen kärkeen ja antaa kuivua. Lopuksi vielä yksi kerros koko kynnelle.

14.2.2010

Kynsilakankorjauskynä

Jos haluat että lakka on siisti ja huolitellun näköinen, kynsilakankorjauskynällä on helppo poistaa ylimennyt lakka. Sivele kostealla terällä tuhriintuneet kohdat pois ja kuivaa terä paperiin. Muista laittaa korkki aina kiinni kynsilakan korjauksen jälkeen. Kynässä on yleensä melko pieni säiliö ja terän kautta haihtuu lakanpoistoainetta.
Mikäli haluat tehdä oman kynsilakankorjauskynän, osta huopapäinen tuoksukynä ja laita se kynsilakanpoistoaineeseen huopapää edellä, anna olla noin 20 min. Kynä imee lakanpoistoaineen säiliöönsä ja sinulla on kynsilakankorjauskynä. Vanhoja huopapäisiä tuoksukyniä, joista on tuoksu loppunut voi käyttää samaan tarkoitukseen.

Kynsiharja

Välttämättömyystarvike, jota ilman ei voi tulla toimeen. Hyvä kynsiharja on tarpeeksi kova, jotta myös kynsien aluset puhdistuisivat hyvin. Kynsien alla on paljon bakteereita ja likaa, jota ei millään muulla kuin kynsiharjalla saa pois. Hyvässä kynsiharjassa on kaksi riviä vastakkain olevia harjaksia vinosti toisiaan vasten.
Mitä pitemmät kynnet sen tärkeämpää on kynsiharjan käyttö. Kynsiharjaa käytetään aina kun käsiäkin pestään. Muista pestä myös kynsiharja käytön jälkeen ja aseta se kuivumaan niin että harjakset kuivuvat hyvin.
Kun kynsiharjan harjakset ovat menneet lättään on aika vaihtaa uuteen kynsiharjaan. Vaihda kynsiharjaa säännöllisesti ja desinfioi se aika ajoin kloorivedessä.

13.2.2010

Lemon juice & glycerin - käsivoide

Muistaako kukaan vielä tätä käsivoidemainosta?
Vaikkei muistaisikaan tässä on ohje omaan käsivoiteeseen:
1 osa sitruunamehua
1 osa glyseriiniä apteekista
3 osaa ruusuvettä apteekista
Sekoita ainekset keskenään ja käytä käsien hoitoon.

Kynsien viilaus

Muutama perussääntö:
  • älä viilaa kynsiä kylvyn tai suihkun jälkeen, kun kynnet ovat pehmeät - irrottaa kynsilevyt toisistaan ja aiheuttaa kynsien lohkeilua.
  • älä viilaa kynsien sivureunoja turhan syvälle, se heikentää kynttä. Kun kynsi jää aavistuksen neliömäiseksi se on vahvempi.
  • viilaa kynnet aina yhteen suuntaan - sivulta keskelle. Älä hankaa viilaa edestakaisin, se irrottaa kynsilevyt toisistaan ja kynnet alkavat lohkeilla.
  • pidä viilaa noin 45 asteen kulmassa kynteen nähden ja viilaa aina hieman enemmän kynnen reunan alapuolelta kuin kynnen päältä. Näin saat poikki sen alimmaisenkin kynsilevyn ja kynnestä tulee tasaisempi.
  • viilaa kaikki kynnet samanpituiseksi. Lisää kestävyyttä. Jos kynnet ovat erimittaisia pisimmät kynnet yleensä katkeavat ensin.
  • pidä aina mukanasi kynsiviilaa, niin saat viilattua säröt pois, ennenkuin niistä tulee lohkeamia.
  • älä käytä koskaan kynsiä työkaluina.
  • käytä kynsiviilan karkeampaa puolta kynsien lyhentämiseen ja sileämpää puolta muotoiluun.

12.2.2010

Kynsien haurastuminen

Syitä kynsien haurastumiseen:
  • kova pakkanen
  • liiallinen auringossa oleilu
  • kloorivesi
  • pesuaineet
  • liiallinen käsien pesu tai käsien liottelu vedessä
  • kynsien leikkaaminen saksilla
  • kynsien pureskelu
  • kynsisieni
  • vitamiinien tai hivenaineiden puutokset
  • proteiinin puute
  • huono ruokavalio

Keltaiset kynnet

Syitä kynsien kellertämiseen:
  • tupakointi
  • lääkkeet
  • kynsilakan jatkuva käyttö
  • paksut kynnet
  • kynsisairaus
  • väriaineet

11.2.2010

Kuivat huulet

Osta pehmeä lasten hammasharja ja harjaa sillä varovasti huulia silloin tällöin. Vilkastuttaa huulten verenkiertoa, kuorii huulia ja tekee niistä pehmeät. Harjauksen jälkeen levitä huuliin huulirasvaa tai hyvin rasvaista huulipunaa.
Kuiva tai "suudelmankestävä" huulipuna kuivattaa huulia, samoin tekevät yleensä kaikki kestohuulipunat ja huulipunan kiinnittämiseen käytettävät tuotteet. Käytä yöllä paksumpaa huulirasvaa.

Valkoiset hampaat

Sekoita suolaa, ruokasoodaa ja 3%:sta vetyperoksidia keskenään niin että saat tasaisen seoksen. Tämä "hammastahna" vaalentaa hampaita.

10.2.2010

Valkoiset pilkut kynsissä

Voivat olla stressin merkkejä, ilmakuplia kynsilevyjen alla tai kertoa hivenaineiden puutteesta. Syynä voi olla myös hiivasieni kynnessä.

Kynsien vaot

Jos kaikissa kynsissä on voimakkaita poikittaisia vakoja suurinpiirtein samoilla kohdin syynä on sairastettu sairaus tai vitamiinin/kivennäisaineen puutos.
Jos poikittainen vako on vain yhdessä kynnessä, syynä on vamma. Kynnen kasvualueelle on sattunut jotain jokin aika sitten. Joskus syynä on kovakourainen hoito.
Poikittaiset vaot yleensä katoavat sitä mukaan kun kynsi kasvaa. Jos niitä tulee koko ajan lisää on syytä tarkistaa ravintonsa ja kynsienhoitorutiininsa.

Pitkittäiset vaot
Kun ihminen vanhenee hänen kynsiinsä alkaa tulla yhä enemmän pitkittäisiä vakoja.
Nuorella ihmisellä pitkittäiset vaot voivat johtua myös kynsien kuivuudesta.

9.2.2010

Rypyt silmien ympärillä

Jos pitää saada silmänympärys hetkellisesti (tai muutamaksi tunniksi) sileäksi. Erottele kananmunasta valkuainen ja vatkaa se keveysti vaahdoksi. Sivele sitten tätä vaahtoa silmänympärysiholle hyvin hyvin ohut kerros siveltimellä. Kun vaahto kuivuu, rypyt katoavat. Tätät vaikutusta ei vain kestä kovin kauaa.

Pidä huolta kynsistäsi

Älä käytä kynsiä työkaluina. Käsittele kynsiä niin kuin ne olisivat aina vastalakatut.
Valitse kännykän numerot kynällä, älä kynnellä.
Älä revi tai raaputa vanhaa kynsilakkaa pois, käytä kynsilakanpoistoainetta, jossa ei ole asetonia.
Pidä aina kynsiviilaa mukanasi ja viilaa epätasaisuudet kynsistä pois heti kun niitä ilmenee. Vähentää kynsien repeilyä tai lohkeamista.

8.2.2010

Vahvat kynnet

Kynsiä vahvistaa proteiinipitoinen ravinto, jossa on rautaa, kalsiumia, kaliumia, B-vitamiini ja jodia.

Huulikiilto

Jos haluat että huulikiilto myös pysyy huulilla eikä vain kiillä, valitse se äklö tahmainen versio. Vesimäiset huulikiillot häipyvät pikkuhiljaa pois.
Helmiäinen huulikiillossa? Jos olet yli 25-vuotias ole varovainen helmiäisen kanssa, se korostaa huulten ryppyjä. Jos huulesi ovat muutenkin kuivat ja ryppyiset, pysyttele erossa helmiäishuulikiilloista.
Huulikiillon kokeileminen kaupassa. En koskaan suosittele minkään huulituotteen kokeilemista suoraan huuliin, haluatko herpeksen vai jonkun muun ikävän bakteeri- tai virustulehduksen, joka edellisellä kokeilijalla mahdollisesti oli? Kokeile kädenselkään tai kämmeneen.
Huulikiillon määrä. Liikaa huulikiiltoa tekee kenestä tahansa hompsuisen näköisen. Voit pyyhkiä ylimääräisen aina pois, mutta älä koskaan lisää huulikiiltoa edellisen huulikiiltokerroksen päälle.
Levitä huulikiiltoa aina hyvin ohuelti.
Sanotaan että huulikiillon levittäminen suupieliin saa huulet näyttämään suuremmilta. ???? Uskoo ken tahtoo... minusta se näyttää siltä että on syöty rasvaisia voileipiä ja voita on jäänyt suupieliin. Sen sijaan jos levität huulikiiltoa keskelle huulia, huulet näyttävät suuremmilta. Älä mene huulten rajojen yli.
Jos et pidä huulikiillosta, älä käytä sitä. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se jos omat huulet ärsyttävät.

7.2.2010

Suojavarustelua

Jos sormenkynsissäsi on lakka ja sinun pitäisi poistaa varpaankynsien lakka, miten selviät siitä ilman että sormenkynsiesi lakka lähtee pois?
Laita ohuet muovihansikkaat käteen, suojaavat jonkin verran. Toinen konsti on laittaa pumpuli, etusormen ja keskisormen väliin ja kastella se vasta sitten lakanpoistoaineeseen. Kun pumpuli ei enää ota vastaan lakkaa, se on helppo pudottaa roskiin koskematta sormilla ja sitten taas uusi pumpuli etusormen ja keskisormen väliin. Kolmas konsti on hoitaa ensin varpaankynnet kuntoon ja vasta sitten sormenkynnet.

Pumpulipuikko ja vaahtokumi

Kaksi tärkeää välinettä meikin teossa.
Pumpulipuikko voi olla valmiina ostettu tai itsetehty appelsiinipuutikusta + ympärille kiedotusta pumpulista. Pumpulipuikolla on helppo levittää silmämeikkiä, häivyttää rajoja tai poistaa pieleen mennyttä meikkausta.
Vaahtokuminpalanen taas on halpa ja hyvä väline levittää meikkituotteita kuten meikkivoidetta, voidemaista poskipunaa tai kakkumaista puuteria kasvoille.

6.2.2010

Kynsilakan pinta on röpeläinen tai kuplilla

Tarkista seuraavat asiat:
  1. Ovatko kynnen puhtaat ennen lakan levitystä
  2. Onko kynnen pinta tasainen
  3. Tuliko laitettua liian paksu kerros kynsilakkaa kerralla
  4. Onko kynsilakka vanhetunut
  5. Sekoititko kynsilakkapulloa ravistelemalla
  6. Unohditko sekoittaa kynsilakkapullon tyystin
  7. Etkä malttanut odottaa ensimmäisen kynsilakkakerroksen kuivumista

Miksi kynsilakka menee kasaan?

Lakkasit kynnet kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, ensin aluslakka, sitten värilakkaa, päällyslakka ja kun silmä vältti, kynsilakka on kasassa.
Mahdollisia syitä:
  1. kynsilakkaa tuli laitettua liian monta kerrosta (yli 5)
  2. kynsilakka on liian paksua (vanha lakka?)
  3. kynsilakkakerroksien ei ole annettu kuivua rauhassa lakkauksien välissä (vähintään 5 min kuivumisaikaa per kerros)

Kynsien lakkaus ei ole kiireisen laji. Nykyään on tosin olemassa pikalakkoja, joiden luvataan kuivuvan 60 sekunnissa ja kynsilakan pikakuivattajia, jotka sivellään kynsilakan päälle. Pikakuivattajien ongelma on se, että ne kuivattavat kyllä päällimmäisen kerroksen, mutta entäpä ne ei-kuivat alla olevat kerrokset?

5.2.2010

Rusketusta kaapista, purkista vai pullosta

Auringossa oleskelun vaarat iholle alkavat olla jo tiedossa. Onko terveellistä rusketusta olemassakaan?
Solariumit todettiin haitallisiksi terveyden lähteiksi ja niiden tilalle onkin moniin hoitoloihin tullut suihkurusketus. Kaappi, joka suihkuttaa asiakkaan iholle itseruskettavaa ainetta. Rusketus pysyy iholla noin viikon.
Rusketuksen voi suihkuttaa myös itse iholleen air-brush-tekniikalla tai turvautua vanhanaikaisiin itseruskettaviin voiteisiin, geeleihin tai suihkeisiin. Myös ruskettavia kosteusvoidepyyhkeitä ja vaahtoja on olemassa. Rusketuksesta saa tummemman kun ainetta levittää iholle muutaman päivän välein.
Yleensä tälläisen "keino" rusketuksen kehittyminen vie aikaa 20 minuutista muutamaan tuntiin, joten tulos ei ole heti nähtävissä ellei aineessa ole väripigmenttejä. Väripigmentit värjäävät ihon pinnan ja lähtevät pesussa pois, kun taas itseruskettava aine aiheuttaa ihon pintasoluissa reaktion, joka muuttaa ihon pinnan väriä, siihen asti kunnes pintasolukka hilseilee pois. Itseruskettava aine ei siis lähde pesussa pois.

Selluliitti

Aaaaarrrgghh! Käteeni sattui artikkeli, jossa kerrotaan että selluliitti on geneettistä (eli geeneissä) ja sille ei voi tehdä mitään, vain kärsiä. Tämä on taas täyttä potaskaa. Selluliitti ei ole geeneissä vaan rasvakudoksessa.
Selluliitille voi tehdä hyvin paljon. Liikuntaa, liikuntaa ja liikuntaa. Kun lihaskudos on kiinteää ja lihaskudos on yleensä olemassa, se käyttää ravinnokseen rasvasolujen varastorasvat ja pienentään näin selluliittialueita. Liikunta lisää myös nesteaineenvaihduntaa, joten rasvasoluja ympäröivä neste lähtee myös liikkeelle ja tukee liikunnan vaikutusta. Ruokavaliomuutos, jossa ruokavaliosta poistetaan suklaa, alkoholi, sokeri, voi, maitotuotteet, suola ja eläinrasvat auttaa myös. Elämäntapamuutos johon kuuluu tupakoinnin lopettaminen, vedenjuonnin ja erilaisten hierontahoitomuotojen aloittaminen parantaa asiaa. Selluliittiin sopivia hierontoja ovat lymfahieronta (auttaa nestekiertoa), LPG eli imurullaushieronta (auttaa nestekiertoa, verenkiertoa ja hajottaa rasvakudosta), ultraääni (auttaa verenkiertoa, nestekiertoa ja hajottaa rasvakudosta), tavallinen hieronta (auttaa verenkiertoa). Ihoa voi myös hoitaa selluliittivoiteilla, jolloin iho pinta saadaan näyttämään sileämmältä. Osa voiteista parantaa ihon pintakerrosten verenkiertoa, osa nestekiertoa ja osa vain vetää ihoa kireämmälle, jolloin se näyttää sileämmältä. Parhaat voiteet tekevät tämän kaiken. Parhaat voiteet ovat yleensä kalliita ja kaikki kalliit voiteet eivät toimi.
Ihon kuoriminen kuorinta-aineella, harjalla tai hierontakintaalla parantaa ihon verenkiertoa ja ihon ulkonäkö, mutta ei riitä pelkästään poistamaan selluliittia.
Selluliitin poisto vaatii asialle omistautumista ja sinnikkyyttä.

4.2.2010

Kynsien lakkaus

Levitä lakka aina puhtaisiin kynsiin, jos poistit vanhan lakan kynsilakanpoistoaineella pese kädet ja erityisesti kynnet, ettei kynsilakanpoistoainetta jää kynsiin.
Kynsilakan alle tulee aina aluslakka, ettei värilakka värjäisi kynttä. Värilakka levitetään aluslakan päälle ohuena kerroksena. Tarvittaessa 2-3 kerrosta. Värilakan päälle tulee päällyslakka. Helmiäislakka muodostaa poikkeuksen, sen päälle ei laiteta päällyslakkaa

Kynnenkovettaja

Kynnen kovettajaa käytetään puhtaisiin kynsiin. Jos käytät kynsilakkaa levitä kynnenkovettaja ensin ja anna kuivahtaa ja vasta sitten lakka.
Kynsien kovettajaa on hyvä käyttää aluksi 2-3 kertaa viikossa siihen asti kunnes kynnet ovat vahvistuneet, (mielellään ei kynsien lakkausta sinä aikana) sen jälkeen riittää kerta viikossa, kun vaihdat uuden kynsilakan.

3.2.2010

Sotkeeko kajalkynä?

Laita kynä pakastimeen tai jääkaapin pakastelokeroon puoleksi tunniksi. Kynä on helpompi teroittaa pakastamisen jälkeen ja kun kärjestä saa terävämmän, piirtojälkikin on siistimpi.
Jos rajaus on ripsirajan ulkopuolella se alkaa helposti "valua" päivän mittaan, koska kajalkynä on tarkoitettu ripsirajan sisäpuolella käytettäväksi. Siksi se on niin pehmeä. Mikäli et halua valumajälkiä, puuteroi kevyesti rajausviivan päältä puuterilla tai vauvantalkilla. Rajaus pysyy paikoillaan koko päivän.

Reisien selluliitti

Toiselta nimeltään appelsiini-iho. Tässä selluliitillä ei tarkoiteta mitään tulehdusta, vaan reisissä olevia rasvakeräytymiä.
Miten selluliitistä pääsee eroon? Ruokavaliolla, liikunnalla ja hieronnalla. Erinomaisen kirjan selluliitista on kirjoittanut Nicole Ronsard: Eroon selluliitista. Sieltä löytyvät kaikki konstit, paitsi ihan uusimpia. Uusimman hoidot löytyvät Thomas Weiss: Lipödem & Cellulite -kirjasta. Kannattaa lukea molemmat, jos selluliitti on ongelma. Myös miehillä on selluliittiä, yleensä vatsan seudulla.

2.2.2010

Kasvovesivinkki

Jos haluat säästää kasvovedessä, laita se kosteaa pumpuliin, näin pumpuli ei ime kasvovettä niin paljon itseensä. Samalla kasvovesi hieman laimenee.

Täyttöpakkaukset

Sanotaan että ostamalla kosmeettisia tuotteita, joihin on saatavissa täyttöpakkauksia säästää. Hei haloo! Täyttöpakkaukset ovat PAKKAUKSIA! Luontoa niillä ei ainakaan säästetä. Jos säästää haluaa sekä luontoa että kosmetiikassa, valmistaa kosmetiikkansa itse niihin alkuperäisiin pakkauksiin. Ne ovat yleensä kestäviä ja voi kulua vuosia ennenkuin ne menevät rikki.
Sisarblogissani on ohjeita kosmetiikan itsevalmistukseen, klikkaa tästä: Kyllä äiti tietää....

1.2.2010

Ilma-, aurinko- ja sähkökylvyt

Ilmakylvyissä ollaan alasti ulkona, joten voisi kai sanoa että nudistit ottavat ilmakylpyjä. Ilmakylpyjä pidetään karaisevina. Toki uimavaatteet voi pitää päällä. Alastomuus ei ole sallittua ihan joka puolella.
Kun ilmakylpyihin yhdistyy auringonvalon vaikutus niistä tulee aurinkokylpyjä. Aurinko on sopivassa määrin parantava ja auttaa D-vitamiininmuodostusta ihossa sekä tekee ihosta paksumman. Liiallinen auringossa kylpeminen on kuitenkin vaarallista ja siitä voi seurata palaminen ja kun iho palaa runsaasti - ihosyöpä. Auringonvalo voi myös rypistää ihoa ennenaikaisesti. Käytä aina suojavoiteita kun otat aurinkokylpyjä
Sähkökylvyissä kylpijä istuu ammeessa johon johdetaan heikko sähkövirta. Kuulostaa ehkä hullulta, mutta monia sairauksia voidaan hoitaa sähkövirran ja veden avulla. Tätä viimeksimainittua ei kannata kokeilla itse, muuten voi henki lähteä.

Muta-, savi- ja hiekkakylvyt

Monet eläimet kylpevät mudassa, savessa ja hiekassa. Ihminenkin on havainnut että mudalla ja savella voi olla parantava vaikutus. Mutaa ja savea voi käyttää iholle hierottuna, tulee samalla myös kuoriva vaikutus. Iholle voi laittaa myös lämpimän muta tai savihauteen kipeälle kohdalle. Kylpyammeen voi täyttää mudalla ja ottaa mutakylpyjä. Tämä on suositeltavaa ehkä kesällä jos ja kun amme on pihalla. Mutaa ei saa laske jätevesiverkkoon.
Hiekkakylpyyn tarvitaan 47-50 asteista hiekkaa. Se aiheuttaa hikoilua ja poistaa kehosta kuona-aineita.