31.8.2010

Ihovaurioiden korjailua

Monet ympäristötekijät aiheuttavat iholle pieniä ja vähän isompia vaurioita. Marjat sisältävät antioksidantteja ja C-vitamiinia ja auttavat ihoa toipumaan. Syö siis paljon tuoreita marjoja kesällä ja pakastemarjoja syksyllä/talvella/kevällä. Kiivi-hedelmän sanotaan muyös auttavan ihoa toipumaan auringon aiheuttamasta rasituksesta.
Monet marjat sisältävät alfahydroksihappoa, joka on kuoriva ainesosa. Marjat auttavat ihoa myös suoraan iholle levitettynä. Auringon kuivattama iho saa kuorinnan ja kosteutta.

30.8.2010

Kosteutta kuivalle iholle

Mangoissa on paljon hyviä rasvahappoja, jotka kosteuttavat kuivaa ihoa. Kookosöljy tekee ihon kiiltäväksi ja pehmeäksi. Persikka rauhoittaa ärynyttä ihoa. Nauti sisäisesti tai levitä iholle ulkoisesti.

29.8.2010

Ihoa kirkastavat hedelmät

Onko ihosi kuiva ja hilseilevä. Lisää ruokavalioosi tuoretta papaijaa, aprikoosia ja viinirypäleitä. Ja jos et jaksa syödä kaikkia voit hieroa niitä kasvoihisi. Papaijassa on entsyymejä, jotka kuorivat iholta kuollutta hilseilevää ihoa. Aprikoosi sisältää kuorivia hedelmähappoja, samoin kuin viinirypäleetkin. Kuorinnan lisäksi voit jättää kyseiset hedelmät myös kasvoille naamioksi. Muussa hedelmät ja jos muussi ei kestä kasassa, lisää joukkoon hieman kermavaahtoa. Kuulostaa siltä että söisin tuon ennemmin kuin laittaisin naamaani.

28.8.2010

Puuterivippa

Ennen käytetiin nimitystä puuterihuisku. Kysessä on litteä pyöreä tyyny, jolla puuteri tupsutellaan iholle kevyesti painelemalla. Puuterivipalla voi levittää iholle sekä irtopuuteria että kiinteää puuteria. Irtopuuteria levitettäessä on varottava että vippaan ei tupsahda liikaa puuteria, muuten naama näyttää todella puuteroidulta. Kiinteää puuteria saa harvoin hangatuksi vippaan liikaa.
Puuterivippa kerää iholta helposti bakteereita ja likaa, joten se on syytä pestä 1-2 kertaa viikossa, jos sitä käytetään joka päivä. Pesu tehdään vedellä ja saippualla.

27.8.2010

Puuteri vuonna 1932

Näin kirjoitettiin puuterista vuonna 1932: " Puuteri eli ihojauhe on erittäin hienojyväistä valkoista tai ihonväristä jauhetta, jota käytetään ihonvärin paranteluun tai rasvaisen ihon kuivattamiseen. Hyvän puuterin pohja-aineena on tavallisesti hienoin riisijauhe, johon lisätään rasvaa sekä jotakin tuoksuketta. Puuteri on kaupassa, joko hienona jauheena, kokoonpuristettuina levyinä, tai ns. puuteripaperina, jossa puuteri on puristettu erikoisesti valmistetun paperin pinnalle. Puuteria ei pidä käyttää paljaalle iholle, vaan on pohjaksi siveltävä jotakin rasvatonta voidetta ja sitten vasta jauhotettava. Puuterin väri on aina tarkoin sovitettava ihonvärin mukaan."

26.8.2010

Mihin kaikkeen puuteria voi käyttää?

  • levitä puuteria meikkivoiteen päälle, meikkisi pysyy paremmin ja saat mattapinnan.
  • puuteria voi laittaa iholle myös kosteusvoiteen tai päivävoiteen päälle antamaan mattapinnan.
  • puuteroi silmäluomet niin luomiväri pysyy paremmin ja levittyy tasaisemmin. Puuteroi silmäluomet myös luomivärin levittämisen jälkeen, voidemainen luomivärikin pysyy paremmin.
  • puuteroi silmäripset niin ripsiväri tarttuu hyvin ja ripset näyttävät paksummilta (pese ripsiharja ennenkuin laitat sen takaisin, muuten ripsiväri kovettuu puuterin takia)
  • puuteroi huulet ennen huulipunaa. Huulipuna pysyy paremmin ja huulten muotoilu on helpompaa rajauskynällä.
  • puuterilla voi vaikuttaa meikin väriin, vaalea tai valkoinen puuteri himmentää ja vie liiallista väriä pois. Lämminsävyinen puuteri (kulta, ruskehtava) antaa meikille lämpimän tunnelman ja kylmäsävyinen kylmän (beige, punertava, sinertävä).
  • Värillisillä puutereilla voi luoda erilaisia efektejä ja fantasiavaikutelmia, jos meikkivoiteen väri on hyvin vaalea.

25.8.2010

Kynsisieni

70%:lla yli 50-vuotiaista on kynsisieni. Kynsisieni ei ole vain vanhempien ihmisten sairaus, ahkerasti uimahalleissa vierailevat, lenkkareiden suurkuluttajat ja yleisillä paikoilla paljain jaloin hipsivät voivat saada sienitartunnan. Sienitartunnan kynsiinsä voi saada myös omasta kodistaan, hotellihuoneesta tai mistä hyvänsä paikasta, jossa on liikkunut 1 ainoa ihminen, jolla on kynsisieni. Sormenkynsiinsä sienen voi saada kynsisalongista, jossa hygienia on rempallaan tai kynsijatkeista, tekokynsistä, kynsikoruista, jotka ovat olleet paikoillaan liian kauan.
Jos epäilet sientä hakeudu ihotautilääkärin juttusille, saat lääkityksen sieneen. Jos taas sientä ei ole paljon voit kokeilla seuraavia kotikonsteja:
  • anna sienikynsille mahdollisimman paljon aurinkoa ja valoa, älä haudo niitä kengissä
  • tiputa kynsiin ja kynsien alle teepuu-öljyä (tea tree oil)
  • tiputa kynsiin ja kynsien alle oregano-öljyä
  • Carmolis-tippoja ja Vicks VapoRubia voi myös kokeilla
  • anna lenkkareiden ja muiden kenkien kuivua hyvin jos ne ovat kastuneet (sateesta tai hiestä)
  • suihkuta umpikengät käytön jälkeen desinfiointiaineella, joka tepsii myös sieniin (anti-mykootti)
  • käytä puuvillasukkia, jotka voi pestä korkeassa lämpötilassa
  • vaihda sukat päivittäin ja pese ne 60 asteessa
  • jos joudut käyttämään kumisaappaita päivittäin, huolehdi siitä että ne saavat kuivua hyvin, tai käytä kahta kumisaapasparia, jota vaihtat päivän mittaan
  • jos tarvitset villasukkia jalkojen palelun takia, pidä puuvillasukat jalkaa vasten ja vedä villasukat puuvillasukkien päälle. Villasukkia ei voi pestä korkeissa lämpötiloissa, mutta puuvillasukat voi

24.8.2010

Puristepuuteri

Ennen käytettiin nimeä kivipuuteri, mahtoikohan puuteri olla niin kovaa silloin. Yleensä puristepuuteri on peilirasiassa. Syy tähän on se, että puristepuuteria käytetään meikin korjailuun ja kohentamiseen päivän mittaan.
Puristepuuterilla hoituu nenän pienet kiiltelyt. Jos nenä kiiltää kun olisi voihin upotettu voi olla hyvä taputella kiilto pois ensin kasvopaperilla ja vasta sitten laittaa puuteria päälle.

23.8.2010

Yogatoes - varpaanvenyttäjät

Mitähän hyötyä tälläisestä kapineesta on? Luulisi että varpaiden oikaisijoita on muitakin kuin yogatoes. Niin niitä onkin, mutta yogatoes on pehmeä ja samalla napakka. Miksi varpaita venytetään? Ihmiset käyttävät kenkiä päivät pitkät ja aika suuri joukko naisia käyttää aivan liian pieniä, liian kapeita ja liian korkeita kenkiä. Jaloille näistä kauniista, mutta epämukavista kengistä on haittaa. Varpaat vääntyvät pysyvästi ei toivottuun asentoon. Avuksi tulee yogatoes. Käyttöohjeessa mainitaan että 10 minuutin käyttö päivässä riittää. Ei riitä, jos varpaat ovat jo ihan länässä.
Aluksi voi tuntua kivuliaalta, ja alussa käyttö on syytä rajata vain muutamaan minuuttiin päivässä. Käyttöaikaa pidennettään aina hieman. Lopulta käy niin että varpaiden venyttäjiä ei enää edes huomaa pitävänsä varpaissaan.
Tärkeää on valita oikea koko. Jos venytyslaitos on liian pieni veri ei kierrä varpaissa ja se ei ole hyvä juttu. Jos taas laite on liian suuri, varpaat eivät pysy paikoillaan ja jalka joutuu liian suureen venytykseen.
Entä oikeavatko vuosia vääntyneenä olleet varpaat? Riippuu siitä ovatko varpaat jo luutuneet vääntyneeseen asentoon vai voiko niitä liikuttelemalla saada suoraksi. Jos varpaat ovat luutuneet, tarvitaan leikkaus. Ei yogatoes nyt sentään ihmeitä tee. Jos varpaan saa venytettyä suoraksi, sen pystyy suoristamaan yogatoes'lla. Lisätietoa Yogatoes .

22.8.2010

Laskeutunut jalkakaari

Kun pitkittäinen jalkakaari laskeutuu puhutaan lattajalasta tai lättäjalasta. Laskeuma voi olla jo lapsuudessa hankittu (heikot jalkalihakset) tai kaari on laskeutunut iän myötä (heikot jalkalihakset). Ainoa keino nostaa jalkakaarta on vahvistaa jalkaterän lihaksia.
  1. Kokeile varvasjumppaa, nosta varpailla esineitä lattialta
  2. Kävele varpailla
  3. Tee hitaasti liike varpaille nousu ja laskeudu yhtä hitaasti alas. Vahvistaa lihaksia.
  4. Kävele runsaasti.
  5. Unohda jalkatuet, ellei jalkasi ole helposti nyrjähtävää sorttia eli menee helposti pois paikoiltaan.
  6. Hanki mahdollisimman luonnolliset kengät, joissa varpaasi saavat liikuntaa. Vibram Five Fingers -kengät kuntouttavat ja vahvistavat jalkaterän lihaksia.
  7. Pyri oleilemaan myös ilman kenkiä päivän mittaan.

21.8.2010

Punainen nenä

Kaikki muu on kunnossa, mutta jostain syystä nenä punoittaa. Mistä punainen nenä johtuu?
Syitä on monia:
  • vatsa ei toimi kunnolla
  • elimistössä on bakteereita tai viruksia
  • voimakkaasti maustettu ruoka tai juoma
  • nenän paleltuminen
  • nenän verenkiertohäiriöt
  • rosacea eli ruusufinni
  • nenän pintaverisuonten pysyvä laajeneminen
  • runsas alkoholinkäyttö
  • runsas kahvinjuonti
  • verisuonikasvaimet

Punaisen nenän hoidossa on tärkeää löytää syy nenän punoitukseen ja poistaa se ensin.

  • yritä saada vatsa toimimaan (syö kasviksia, kokojyväleipää, maitohappokäytettyjä tuotteita, juo runsaasti vettä)
  • paranna elimistön vastustuskykyä bakteereita ja viruksia vastaan (syö siitakesieniä, tuoretta valkosipulia ja sipulia, tuoretta inkivääriä, aloe vera-mehua, C-vitamiinipitoisia marjoja ja hedelmiä, rasvaista kalaa, vihreää teetä)
  • vältä voimakkaasti maustettuja ruokia ja juomia
  • jos nenäsi on jo kerran paleltunut, vältä uusia paleltumia
  • jos nenässäsi on verenkiertohäiriöitä, vältä voimakkaita lämpötilan vaihteluita
  • selvitä ihotautilääkärillä onko sinulla rosacea eli ruusufinni
  • jos nenän verisuonet ovat laajentuneet niitä voidaan supistaa tai poistaa kokonaan laser-hoidoilla ja muilla sähköisillä käsittelyillä
  • vähennä alkohlin käyttöä tai lopeta se kokonaan
  • vähennä kahvinjuontia tai lopeta se kokonaan.
  • monet verisuonikasvaimet voidaan poistaa laserilla tai kirurgisesti, ota selvää eri mahdollisuuksista

20.8.2010

Halkeilevat kantapäät

Jos kantapäät ovat todella pahasti kuivuuden takia halkeilleet ne ovat myös kivuliaat. Schollilla on kantapäälaastareita, jotka voi laittaa halkeamien päälle. Kuitenkin jos olet diabeetikko tämä konsti ei käy. Käytä sen sijaan diabeetikon jaloille tarkoitettua jalkavoidetta.
Kun halkeamat alkavat umpeutua ihoa voi hyvin varovasti raspata hohkakivellä tai muovisella jalkaraspilla. Älä käytä metalliraspia halkeileville kantapäille, pahennat tilannetta.
Jos omat konstit eivät auta, oikea osoite on mennä jalkahoitoon. Kun tulet hoidosta aloita jalkavoiteen säännöllinen käyttö (aamuin illoin), muuten kantapääsi ovat kohta samannäköiset. Iho uusiutuu noin kuukaudessa.

19.8.2010

Koska on aika heittää lenkkarit pois?

Kun lenkkarit alkavat näyttää rähjääntyneiltä. Paitsi että nykyään lenkkarit eivät edes näytä päältä kuluneilta, vaikka sisärakenteet ovat jo pettäneet. Jos olet ahkera lenkkarinkuluttaja ja juokset päivittäin ihan kohtuupitkiä lenkkejä, lenkkarit voivat menettää iskunvaimennuskykynsä jo 3 kuukaudessa. Jos taas harrastat enemmän kävelyä ja matkatkaan eivät ole kovin pitkiä, voivat lenkkarit kestää jopa 6 kuukautta.
Huonoista lenkkareista saa rakkoja jalkoihin ja ne voivat hiertää jalan ihon rikki. Jos sisäpuoli on jo puhki kulunut kannattaa lenkkarit vaihtaa uusiin.
Jos lenkkarit ovat kallellaan oikealle tai vasemmalle se kertoo askellusvirheestä ja siitä että lenkkarit on syytä vaihtaa uusiin, huomioiden askellusvirhe. Nykyään on saatavilla erikoisvahvistettuja lenkkareita, jotka ottavat huomioon mihin suuntaan jalkasi ovat kallellaan.

18.8.2010

Itseruskettavan aineen levitysvinkit

  • vaikeisiin paikkoihin aine on helppo levittää kostealla meikkisienellä
  • ole varovainen taipeiden, hiusrajan ja karvaisten alueiden kanssa
  • jos jää rusketusraitoja tai epätasaisia alueita, kuori ihoalue kuorinta-aineella mahdollisimman pian tai levitä alueelle aurinkopuuteria
  • pese kädet huolellisesti levityksen jälkeen tai käytä ohuita muovikäsineitä

17.8.2010

Kynsisieni vai kynsilakan värjäämä kynsi

Miten erottaa onko kyseessä kynsisieni vai kynsilakan värjäämä kynsi vai kenties molemmat?
  1. Katso kynnen vapaan reunan alle, onko siellä mömmöä?
  2. Jos kynnen alta löytyi mömmöä, (tämä on äklöä) haista sitä. Jos haisee hiivalle tai jollekin pahalle luultavasti kyseessä on sieni.
  3. Jos kynnen alta ei löytynyt mitään epäilyttävää, seuraa kynttä ilman lakkaa 3-5 viikkoa. Kasvaako tummempi alue pois, vai pysyykö se paikoillaan? Jos tumma alue kynnessä ei liiku mihinkään, luultavasti kyseessä on sieni.
  4. Jos epäilet sientä on aika marssia ihotautilääkärin juttusille ja otattaa kynnestä sieninäyte.
  5. Huom! Sieninäytteestä ei aina löydy sientä, vaikka kynnessä olisikin sieni.

Miten kynsilakan värjäämän kynnen saa taas paremman näköiseksi?

  1. Jätä kynsi ilman lakkaa ja odota että lakan värjäämä alue kasvaa pois.
  2. Lakkaa kynsi vaaleammanvärisellä lakalla ja odota että värjäymä kasvaa pois.
  3. Viilaa kynnen pintakerros pois. (Tämä ei ole hyvä neuvo, nyt kynsi altistuu sienitaudeille)
  4. Kasta pumpulituppo vetyperoksiidiin ja haudo sillä kynsiä - vaalentaa hieman.
  5. Hankaa kynttä sitruunankuoren valkoisella osalla - vaalentaa hieman.

16.8.2010

Intiimihygieniaa

Alapään pesuun on tarjolla vaikka minkälaista ainetta ja pyyhettä. Tosiasia on että et tarvitse niitä.
Alapesuun käytetään vain vettä. Karvoituksen pesuun voi käyttää mietoa puhdistusainetta, mutta limakalvoille sitä ei saa laittaa. Älä myöskään vesipese vaginaa sisältä, poistat kaikki hyödylliset bakteerit ja saat aikaan tulehduksia.
Jokainen mies, nainen ja lapsi huolehtii itse intiimihygieniastaan riittävä usein, eli ainakin kerran päivässä, pesemällä itsensä. Naiset tekevät kevyen pesun aina kuukautisten aikaan siteen vaihdon yhteydessä. Jos WC-tiloissa ei ole vesihanaa tai alapesumahdollisuutta, voi mukanaan kuljettaa vesipulloa ja hoitaa pesun pullovedellä. Vesipullon voi täyttä hanasta, ostovettä ei tarvitse käyttää, ellei sitten halua olla oikein hieno ja pestä alapäänsä Evianilla.
Mitä tulee kosteuspyyhkeisiin. Ne eivät ole tarkoitettu päivittäiseen intiimihygienian hoitoon. Kosteuspyyhkeillä ei myöskään saa hangata limakalvoja. Ainoa paikka, johon ne ottaisin mukaan on autiomaa, jossa vettä tarvitaan juomiseen ja alapesu on hoidettava hieman kuivemmalla tavalla.
Älä koskaan suihkuta deodoranttia tai antiperspiranttia limakalvoille. Unohda intiimiraikasteet, saat vain ikäviä tulehduksia.

15.8.2010

Suosituin kynsilakkaväri


Maailmalla suosituin kynsilakkaväri, kuten myös seksikkäin kynsilakkaväri on - kirkkaanpunainen .
Toisena listalla on läpikuultava pinkki.
Kolmantena kiiltävä pinkki.
Ilmeisesti Amazonin asiakkaat eivät ole osallistuneet tähän asiaan, sillä siellä värit ovat hieman erilaiset: http://www.amazon.com/gp/bestsellers/beauty/11059321
OPI:n lakoissa tuloslista näyttää tältä:

I'm Not Really a Waitress: syvä, viininpunainen
Bubble Bath: läpikuultava pinkki
Bogota Blackberry: dynaaminen punertava marja
OPI Red: klassinen punainen
Dulce de Leche: lämmin, maitopinkki
Mauve-lous Memories: kirkas, vivahteikas luumu-pinkki
Berry, Berry Broadway: voimakas, kiiltävä marja
Lincoln Park After Dark: voimakas intensiivinen purppura


14.8.2010

Katoava kynsilakka ja kynnet

Olet juuri lakannut kynnet, ollut manikyyrissä (käsihoito) tai pedikyyrissä (jalkahoito) tai otattanut/laittanut itse tekokynnet. On muutama asia mitä ei kannata tehdä:

  • älä mene kuumaan kylpyyn pariin tuntiin - sulattaa kynsilakan ja saattaa irrottaa kynnet
  • älä kohentele takkaa tai grilliä - saattaa sulattaa lakan ja sulattaa kynnet
  • älä ryhdy siivoamaan saunaa - monet kemialliset saunanpuhdistusaineet tekevät lakasta sameaa ja saattavat irrottaa kynnet
  • älä harrasta maalin poistoa asetonilla - kynsilakka lähtee ja niin lähtevät kynnetkin (sulavat pois)
  • älä aloita juuston/saippuan tai kynttilöiden valmistamista keittämällä - saattaa sulattaa kynsilakkaa ja aiheuttaa kynsien irtoamisen

Kun kynnet on laitettu on paras vaan istua ihan hiljaa paikoillaan ja olla kaunis.

13.8.2010

Kutinaa nivusissa

Niin oudolta kuin tämä voi kuulostaa kyseessä voi olla jalkasieni, toki kysymykseeen tulee moni muukin asia.
Jos jaloissasi on sientä kädet on erityisen tärkeä pestä hyvin jalkojen käsittelyn jälkeen, tai muuten sieni voi levitä uusille kosteille asuinalueille. Sienet pitävät kosteudesta ja viihtyvät hieman hämärässä, nivustaive on hyvä paikkaa kasvaa ja kukoistaa.
Nivusten seudun kutina voi johtua myös huonosta hygieniasta. Hiki ja eritteet iholla pitkään oltuaan alkavat ärsyttää ihoa, josta seuraa kutinaa.
Kutinaa voi aiheuttaa myös likaiset alusvaatteet tai sopimattomat alusvaatemateriaalit. Luonnonkuidut eivät yleensä aiheuta niin paljoa ärsytystä kuin tekokuidut. Alusvaatteiden on myös hyvä olla tarpeeksi väljät, jotta hiki pääsee haihtumaan ja iho ei haudu.
Jos nivusiin ilmestyy outoja näppyjä, haavoja tai ihon väri muuttuu on syytä hakeutua lääkäriin. Jalkasieni ei ole ainoa tauti, joka pitää kosteista olosuhteista. Monet iho- ja sukupuolitaudit viihtyvät myös nivusten alueella. Niiden lisäksi siellä voi asustaa ihan oma eliöstökantansa, vaikka Suomessa ei täitä olisikaan, niitä ja muutakin eliöstöä voi saada mukaansa ulkomaanmatkalta.

12.8.2010

Hikoilu hallintaan

Ihminen ei tuoksu mitenkään raikkaalta, vaikka kuinka käyttäisi deodoranttia, jos iho ja vaatteet haisevat pesemättömyyttään.
Hikoilun hallinta lähtee vaatteiden pesusta ja päivittäisestä peseytymisestä. Monille ihmisille pelkkä ihon ja vaatteiden pesu on riittävä hikoilun hallintakeino.
Jos hiki haisee hyvin voimakkaasti on hyvä miettiä, juoko tarpeeksi vettä. Vesi auttaa kehoa poistamaan kuona-aineita virtsana, joten hikirauhasille ei jää niin paljon poistettavaa. Toinen mietittävä asia on ruokavalio, kuuluuko ruokavalioon paljon lihaa, voimakkaita juustoja, voimakkaan hajuisia ruoka-aineita. Nämä kaikki haisevat myös hiessä. Siirtyminen kasvipainotteideen ruokavalioon, miedompiin juustoihin ja vähemmän haiseviin elintarvikkeisiin yleensä auttaa. Yrttimausteiden lisääminen ruokaan parantaa myös hien hajua.
Jos tästä huolimatta hiki haisee on aika peittää hajua deodorantilla. Deodorantti ei estä hikoilua, se vain tekee siitä miellyttävämmän tuoksuista.
Jos hiki ei haise pahalta, mutta märkyys on ongelmana, vaihda deodorantti talkkiin. Talkkeja on hajustamattomista perustalkeista, aina voimakkaasti tuoksuviin parfymoituihin talkkeihin. Ne imevät kainalosta kosteutta ja pitävät kuivana.
Jos hikoilu on hyvin voimakasta sitä voi yrittää rajoittaa antiperspirantilla. Antiperspirantit supistavat hikirauhasten aukkoja ja osa niistä tukkeutuu, joten hikoilu hieman vähenee. Antiperspirantit sisältävät voimakkaita aineita, jotka saattavat ärsyttää ihoa. Käytä vain jos todella tarvitset.
Joskus voimakas hikoilu liittyy liialliseen suolan käyttöön. Rajoita suolankäyttöä niin huomaat eron. Hikoilu voi kertoa myös huonosta fyysisestä kunnosta. Liikunnan harrastaminen voi auttaa asiaa.
Mikäli mikään näistä neuvoista ei ratkaissut ongelmaa on jäljellä kirurgiset vaihtoehdot. Hikirauhasten poistoleikkaukset, tiettyjen hermojen katkaisu ja botox-ruiskeet.

On kuitenkin hyvä muistaa että hikoilu on ihmisen normaali tapa säädellä ruuminlämpöään. Osa ihmisistä hikoilee enemmän ja osa vähemmän.

10.8.2010

Kylvyn jälkeen

...
  • kuivaa itsesi
  • hoida jalkojen kovettumat raspilla, iho on pehmeämpi nyt
  • leikkaa kynnet (sormista ja varpaista)
  • käytä kuorinta-ainetta kasvoille
  • levitä lopuksi kosteusvoide kasvoille ja vartalovoide koko vartalolle
  • juo kupillinen yrttiteetä tai lasi vettä
  • mene nukkumaan, kylpy väsyttää

9.8.2010

Rakkuloita jaloissa

Jaloista voi löytyä kaikenlaisia rakkuloita. Yleensä rakon eli vesirakkulan saa jalkaansa kun kävelee pitkän matkaa epäsopivilla kengillä tai käyttää kuumalla ilmalla kenkiä ilman sukkia. Joskus vesirakkuloita tulee kun jalat ovat ns. pehmeät. Tarkoitan tällä sitä että jalkoja ei juurikaan ole käytetty ja aloitetaan liikunnan harrastaminen. Kun jalkojen iho kovettuu, rakkoja ei enää tule.
Kun rakkula on tullut, monille herää halu puhkaista se. Älä tee sitä. Jos huono tuuri käy saat infektion (tulehduksen) ja se tarvitsee pahimmassa tapauksessa antibioottikuurin parantuakseen. Vielä pahemmassa tapauksessa tulehdus leviää ja sinulla on pienen vesirakkulan sijaan tulehtunut jalka. Rakkula paranee parhaiten kun se jätetään rauhaan. Voit suojata rakon rakkolaastarilla, jos se on hankaukselle alttiissa paikassa. Tavallinen laastari tai haavateippi käy myös.

Jaloissa voi olla myös rakkuloita, jotka eivät johdu hankauksesta. Osa sienitaudeista oireilee tekemällä rakkuloita jalkoihin. Rakkulat ovat yleensä pieniä ja niiden sisällä on vetistä nestettä. Jos kysymyksessä on allerginen reaktio sienelle tai jollekin muulle rakkulat voivat olla myös isompia. Sienitaudeissa rakkuloiden kierto on seuraavanlainen. Ensin voi jaloissa tuntua kutinaa, ei kuitenkaan aina. Sitten iholle nousee pieniä rakkuloita. Ne kuivuvat ja rupeutuvat. Iho hilseilee pois. Kun iho on juuri ja juuri parantunut nousee uusia rakkuloita. Rakkulat ovat yleensä pyöreähkössä tai kehämäisessä muodostelmassa. Tauti eteneen pikku hiljaa laajemmalle alueelle. Rakkuloiden puhkominen levittää tautia. Mene sen sijaan ihotautilääkärille.

Jaloissa voi olla myös rakkuloita, jotka johtuvat muista taudeista. Jos rakkula ei parane viikossa on aika näyttää sitä lääkärille. Harvinaisia ja jokseenkin yleisiä rakkuloita aiheuttavia tauteja on paljon. Myös keliakia (ihokeliakia) voi aiheuttaa jalkohin rakkuloita, yleensä niitä on silloin myös takapuolessa ja/tai käsissä (kyynärpäät).

Älä puhko rakkuloita, lääkärin on helpompi tehdä diagnoosi kun hän näkee millaisesta rakkulasta on kysymys.

8.8.2010

Kantapäät ja kesä

Kesällä kantapäät voivat näyttää kamalilta. Iho kuivuu ja halkeilee. Kantapäät voivat myös kipeytyä.
Ihon kuivuus ja halkeilu voi johtua riittämättömästä veden juomisesta. Kesällä nestettä haihtuu kuumuuden takia hikenä ilmaan ihan huomaamatta tai ennätyshelteillä ihan huomattavasti. Yritä juoda 1-2 l vettä päivässä pienissä erissä. Lämpötilan noustessa vielä enemmän.
Joskus kuivuus ja halkeilu johtuu hoitamattomuudesta. Kesällä pikkuasioihin, kuten kantapäihin ei aina tule kiinnittäneeksi huomiota. Jalapohjat on hyvä pestä kesällä harjalla ja käyttää jalaraspia ahkerasti kantapäihin. Päiväksi ei aina haluaisi rasvata kantapäitään, muista siis käyttää rasvaa yöllä. Rasvaa jalat pesun jälkeen.
Kantapäiden kipeytyminen voi johtua liian kovista sandaaleista tai kävelystä kovalla alustalla ilman kenkiä. Jos käytät kovapohjaisia kenkiä, osta niihin pehmeät pohjalliset tai tarkista että kesäsandaaleissasi on pehmeä ja joustava sisäpohja. Kantapäät tykkäävät. Lisäksi kantapäät eivät halkeile niin helposti, kun kantapää ei tärähdä kovaa alustaa vasten.
Kantapäiden kipeytyminen voi johtua myös luupiikistä, joka on kantaluusta kasvava epänormaali kasvannainen. Asia selviää röntgenkuvasta. Luupiikki poistetaan kirurgisesti.
Joskus liiallinen kävely huonoilla kengillä voi kipeyttää kantapään. Tällöin auttaa vain lepo ja siirtyminen parempiin kenkiin.
Jatkuva korkokenkien käyttäminen lyhentää pohkeen alueen lihaksia ja voi aiheuttaa akillesjänteeseen ylijännitystä, joka myös tuntuu kantapään arkuutena. Useimmin se kuitenkin tuntuu pohkeen lihasten kipeytymisenä kun siirrytään matalampiin kenkiin korkkareista.

7.8.2010

Pahimmat kauneudenhoitomokat - top 10

  1. Varpaankynsien leikkaaminen yleisellä paikalla
  2. Korvien kaivelu yleisellä paikalla
  3. Nenäkarvojen leikkaaminen yleisellä paikalla
  4. Ihokarvojenpoistamisen jälkeen suoraan aurinkoa ottamaan
  5. Meikin korjailu liikennevaloissa
  6. Kynsien lakkaus juuri ennen juhliin lähtöä
  7. Ihonpuhdistus samana päivänä kuin tärkeät treffit
  8. Kulmakarvojen muotoilu juuri ennen juhliin lähtöä
  9. Hiusten värjäys saunassa
  10. Alkoholipohjaisen hajuveden käyttö rannalla

6.8.2010

Hampaiden hoito

Hampaiden hoitamisen tarkoitus on ehkäistä kariesta (hammasmätä) ja ientulehdusta sekä sydäntauteja ja muita sairauksia. Hoitamisesta on myös se hyöty että hampaat pysyvät suussa, eivätkä putoile pois. Raikas suu on aina parempi kuin mädälle löyhkäävä onkalo.
Hampaat olisi hyvä harjata jokaisen aterian jälkeen. Perusteellisempi puhdistus on hyvä tehdä aamuin illoin.
Millaisen harjauskaluston tai -menetelmän valitsee on lähinnä makuasia, kuitenkin sähköhammasharja on osoittautunut tehokkaammaksi kuin perusharja. Sähköharjallakin on hyvä harjata vähintään 2 minuuttia että koko purukalusto tulee käsiteltyä. Sähköhammasharjoihin on olemassa erilaisia harjaspäitä. Yleensä kahdella erilaisella harjaspäällä saa jo hyvää jälkeä aikaiseksi. Niille, jotka ovat intohimoisia hampaidenhoitajia löytyy hammaskeskus, johon voi hankkia useampia erilaisia harjaspäitä.
Hammasharja on syytä uusia kolmen kuukauden välein, sama pätee sähköhammasharjan harjaspäähän. Syynä tähän on se että hammasharjan poistaa suusta likaa ja bakteereita, ja mihin ne jäävät? Harjaan. Bakteerit lisääntyvät ja kolmessa kuukaudessa niitä on jo hyvin, hyvin paljon.
Jos hampaiden välit ovat väljät, ne voi puhdistaa hammastikulla tai hammasväliharjalla, muutoin puhdistus suoritetaan hammaslangalla. Sanotaan että hammaslangan paksuudella tai koostumuksella ei ole väliä. On sillä. Jos hammaslanka on liian liukas ja ohut, se ei poista plakkia hampaan väleistä kunnolla. Valitse hammaslanka, joka mahtuu hampaittesi väliin ja tuntuu hieman "tiukalta", mutta liikkuu kuitenkin helposti hampaiden väleissä. Hammaslankaus ehkäisee myös hammaskiveä ja poistaa pahanhajuista hengitystä. Haista välillä hammaslankaa kun lankaat hampaitasi, jos se haisee pahalta, lankaa erityisen huolellisesti pahanhajuinen hampaidenväli. Siellä ne bakteerit luuraa.
Jos on tunne että ei tule puhdasta, hanki apteekista väritabletteja. Pureksi niitä, niin näet mistä et ole harjannut kunnolla.
Suun raikastukseen myydään vaikka mitä, suuvesiä, suusuihkeita, purutabletteja, purkkaa jne. Ne eivät koskaan korvaa muuta hampaiden puhdistusta. Jos suu haisee pahalta on paras pestä hampaat hyvin ja marssia suuhygienistille hammaskiven poistoon. Pahanhajuinen hengitys voi johtua monesta muustakin seikasta kuin suun "rikkibakteereista". Ennen keinoraikasteisiin turvautumista on parempi selvittää hajun syy.
Muista käydä säännöllisesti hammaslääkärissä. 1-2 kertaa vuoteen on hyvä väli.

5.8.2010

Aurinkosuojaa myös varpaille

Jos olet kesällä ilman kenkiä, myös jalat tarvitsevat aurinkosuoja-ainetta. Muista myös varpaanvälit ja jalkapohjat. Jos makaat vatsallasi rannalla ottamassa aurinkoa jalkapohjasi saattavat palaa. Muista myös suojata akillesjänne, se löytyy kantapään yläpuolelta.
Jos jalkasi hikoavat helposti tai sinulla on jalkasieniongelma, älä valitse kovin rasvaista aurinkosuojaa jaloillesi. Valitse mieluummin geeliversio, se imeytyy nopeasti, eikä haudo ihoa varpaiden väleissä.

4.8.2010

Kuivaharjaus

Kauneus ei pääty kasvoihin, vaan jatkuu myös leuasta alaspäin. Kun markkinoille tulivat vartalonkuorinta-aineet kuivaharjaus lähes unohtui.
Kuivaharjausta varten tarvitset harjan. Se ei saa olla liian pehmeä, eikä myöskään niin kova että iho menee rikki. Kuivaharjaus on nimensä mukaisesti kuiva harjaus, sitä ei siis tehdä kylvyn tai saunan jälkeen vaan kuivaharjaus suoritetaan ennen pesua.
Aloita kuivaharjaus varpaista ja muista että suunta on aina sydäntä kohti. Kun jalat on harjattu, harjaa kädet sormista alkaen. Lopuksi vartalo. Myös kasvot voi kuivaharjata. Käytä kasvoihin pienempää ja pehmeämpää harjaa.
Tee harjalla kevyitä pyöröliikkeitä.
Kuivaharjauksen jälkeen iholta on helppo huuhtoa pois kuollut ihosolukko suihkulla ja iho tuntuu pehmeältä ja pintaverenkierto on vilkastunut.

3.8.2010

Kynsinauhat - mitä ne ovat?

Kynsinauha on pieni ihokaistale siinä osassa kynttä mistä kynsi kasvaa. Kynsinauhan tarkoitus on suojella kynsiaihetta bakteereilta, sieniltä, mikrobeilta. Älä siis koskaan leikkaa kynsinauhaa pois.
Jos kynsinauha kasvaa kynteen kiinni, sitä voi varovasti työntää vanupuikolla taaksepäin (esim. saunan tai kylvyn jälkeen kun iho on pehmeä).
Jos kynsinauha on jo revennyt, älä työntele sitä millään, vaan voitele varovasti esim. E-vitamiiniöljyllä. Kun kynsinauha on parantunut se kestää paremmin ja suojaa myös kynttä paremmin.
Jos kynsinauhassa kasvaa kynsitikkuja, ne voi hyvin, hyvin varovasti leikata pois kynsinauhapihdeillä tai kynsisaksilla. Varo kuitenkin vahingoittamasta kynsinauhaa mitenkään, leikkaa vain tikun osuus pois.

2.8.2010

Kylpeminen kylpyammeessa

Ennen kylpyammeeseen siirtymistä kerää lähistölle kaikki tarvittava:
  • pesuharja tai sieni
  • kylpyainetta
  • sampoo
  • hiustenhoitoaine
  • kasvonaamio
  • pyyhe

Laita kylpyaine ammeeseen, voit tehdä kylpyaineen myös itse männyn-, katajan- tai kuusen -neulasista, koivun lehdistä tai yrteistä ja kukista. Laske kylpyaineen päälle 36-38 C vettä.

Sillävälin kun amme täyttyy puhdista kasvot meikistä ja pese itsesi hyvin suihkulla. Pese myös hiukset. Levitä pestyille kasvoille naamio ja hiuksiin hoitoaine. Peite hiukset hupulla tai pyyhkeellä. Sitten voitkin siirtyä kylpyammeeseen nautiskelemaan olostasi. Muista nousta pois noin 15-20 min. kuluttua.

1.8.2010

Jalkojen hikoilu

Jaloissa on noin 250 000 hikirauhasta ja niistä erittyy noin 2,5 dl hikeä päivittäin. Suurin osa hikoilusta haihtuu ilmaan. Tämä on ihan normaalia.
On ihmisiä, jotka kärsivät jalkojen liikahikoilusta. Silloin hikirauhaset ovat yliaktiiviset ja erittävät vielä enemmän hikeä. Jalkahien hoitoon on olemassa vahvoja antiperspirantteja, jotka sulkevat hikirauhaset niin että ne eivät pysty erittämään hikeä suuria määriä. On olemassa myös sähköisiä hoitoja, joilla hikirauhasten toimintaa pyritään hillitsemään. Myös Botoxia käytetään vähentämään jalkojen hikoilua.
Ilmavat kengät ja hengittävät sukat auttavat asiaa kesällä. Umpikenkiin voi laittaa hieman jalkatalkkia kuivattamaan kenkää, sukkaa ja jalkaa.