4.4.2010

Lattajalka, latuskajalka vai lättäjalka?

Kun opiskelin anatomiaa ja fysiologiaa joskus vuosikymmeniä sitten opetettiin vielä että lättäjalka on perinnöllinen vaiva. Sittemmin lattajalat ja latuskajalat laitettiin huonojen, liian hyvin tukevien kenkien (lenkkarit) piikkiin. Puhuttiin pullajalasta, joka näyttää hyvältä, mutta kun sillä astuu lattialle, niin jalka leviää kuin pullataikina. Nykyään tästä vaivasta syytetään varmaankin geenejä.
Niille, jotka eivät tiedä mistä on kysymys. Lattajalka on jalka, joka astuttaessa lattialle, koskettaa lattiaa koko jalkapohjan alueelta. Normaalissa jalassa on sisäsyrjässä kaari, joka ei kosketa lattiaa.
Jos vanhemmat haluavat lapsilleen hyvät jalat, he antavat lasten juoksennella mahdollisimman paljon paljain jaloin epätasaisessa maastossa. Se kehittää jalan lihaksia, ja jalan kaaret pääsevät muodostumaan oikein. Jos taas haluaa että lapsi saa lattajalat, niin ostetaan lapselle lenkkarit, jotka on varustettu kaikenlaisilla kaarituilla, niin että omat lihakset eivät kehity lainkaan. Annetaan lapsen pitää näitä lenkkareita 24/7 eli koko ajan.
Mitä haittaa on lattajalasta? Kun jalan lihakset ovat heikot, kävelystä tulee vaappuvaa ja jalat väsyvät hyvin nopeasti. Lattajalassa myös luut voivat laskeutuvat väärään asentoon kun lihakset eivät niitä tue ja jalka saattaa nyrjähtää helpommin.
Lattajalasta saa normaalin jalan, mutta se vaatii paljon jumppaa ja kävelyä. Joka ikinen päivä elämän loppuun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!