13.4.2011

Mistä tuoksu tai hajuvesi koostuu?

Tiesitkö että kasvin tuoksua nimitetään kasvin sieluksi? Kasveista saadaan tuoksuja monin eri tavoin. Kasvin osista tuoksu voidaan imeyttää rasvaan, höyryttää, liottaa alkoholiin tai puristaa öljynä ulos. Nykyään käytetään myös headspace-menetelmään, jossa kasvin tuoksun kemiallinen luonne analysoidaan ja tuoksu rakennetaan kemiallisesti. Tämä säästää kasvin, mutta miten luonnollinen tämä tuoksu on?

Kun tuoksuaineet on saatu kasaa alkaa tuoksun rakentaminen. Tuoksu koostuu latvatuoksusta (ensituoksu), sydäntuoksusta ja runko-osasta. Latvatuoksu on kevyt, sydäntuoksu on se mikä tuoksussa tuoksuu kun se on ollut muutaman tunnin iholla ja runkotuoksu on tuoksu, joka jää jäljelle kun muut tuoksuvat osat ovat jo haihtuneet.
Puhutaan myös nuoteista, matala nuotti, keskinuotti ja korkea nuotti. Matala nuotti tarkoittaa raskaampia tuoksuja ja korkea nuotti kevyempiä.
Esim. Ensituoksu voi olla sitruunaa, mandariini, bergamottia, sitruunaruoho, korianteri. Sydäntuoksu: ruusua, jasmiinia, kuusamaa, tuberoosaa. Runkotuoksu: myskiä, vaniljaa, inkivääriä, sanelia, seetriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!