25.9.2010

Raskausarvet eli striat eli venymäjäljet

Nimi on hieman harhaanjohtava, sillä näitä venymäjälkiä voi tulla muillekin kuin raskaanaoleville naisille.
Kysessä on sinipunertavat tai vaaleat juovat ihon pinnassa. Niitä voi olla rinnoissa, olkavarsissa, reisissä, pakaroissa ja vatsassa.
Syitä raskausarpien muodostumiseen: hormonihäiriöt, äkillinen painonnousu, äkillinen laihduttaminen, murrosikä, raskaus, raju bodaus tai mikä hyvänsä äkillinen toiminta, joka saa kudokset venymään niin että elastiini- ja kollageenisäikeet katkeilevat.
Aluksi venymäjäljet näkyvät iholla sinipunaisina juovina, jotka kyllä ajan kanssa vaalenevat. Kyseiset juovat eivät rusketu kesällä, vaan jäävät vaaleiksi. Kyseessä on arpikudoksen tapainen kudosmuunnos.
Sanotaan että mitä aikaisemmassa vaiheessa asian huomaa, sen parempi. Hoito ei ole kuitenkaan helppoa. Helpompaa on ennaltaehkäisy. Vältä äkillisiä painonvaihteluita ja pyri pitämään iho joustavana. Tue raskausaikaan vatsanseutu jos joudut tekemään rajuja liikkeitä, jos olet ylipainoinen käytä tukevia alusvaatteita. Jos laihdutat laihduta maltilla ja jos urheilet pidä siinäkin kohtuus.
Entä jos juovia on jo ihoon tullut? Kosmetiikasta löytyy vaikka minkälaista raskausarpivoidetta, mutta niistä ei yleensä ole juurikaan apua. Arvet vaalenevat kyllä hieman ja iho pehmenee, mutta raskausarvet eivät täysin katoa.
Monet arpivoiteet toimivat samalla tavalla. Ne vaalentavat arpia, mutta arpikudos jää.
Laserhoitoja, jotka on tarkoitettu arpien häivyttämiseen voi myös kokeilla, arpi pehmenee ja saattaa vaalentua. Mikään hoitomuoto ei kuitenkaan anna täydellistä tulosta. Pahoissa tapauksissa on kokeiltu myös plastiikkakirurgiaa, jossa arpi on poistettu kirurgisesti. Jäljelle jää joka tapauksella pieni viivavainen arpi.
Arvet voi myös peittää värivoiteella tai vedenkestävällä peitevoiteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!