7.1.2011

Tutkimustuloksia saunasta

 1. Verenpaine nousee hetkellisesti, mutta laskee yleensä jonkin ajan kuluttua saunomisen jälkeen. Alapaine yleensä laskee. Yläpaine nousee.
 2. Sydämen syke kiihtyy kun lämpöä ja löylyä tulee lisää. Sydämen kuormitus kasvaa. Sydän voi kärsiä hapenpuutteesta, mahdollisuus saada rytmihäiriö tai sydäninfarkti kasvaa.
 3. Seplevaltimotaudista kärsivän olisi hyvä välttää kovia löylyjä.
 4. Saunaominen lisää noradrenaliinin määrää (jopa 2,5 kertaiseksi).
 5. Prolaktiinin eritys kohoaa, lisää äideillä maidontuotantoa.
 6. Hikoilu on ihmisen keino jäähdyttää itseään. Saunassa tämä keino ei päde, vaikka ihminen hikoilee kehon sisäosien lämpötila jatkaa nousuaan.
 7. Nopea viilennys saunan jälkeen voi tappaa. Jos kuumasta hyppää suoraan kylmään verenpaine hyppää ennätyskorkealle ja jos verenkiertoelimistö on huonossa kunnossa - se on äkkikuolema.
 8. Saunominen lisää autonomisen hermoston stressiä ja voi aiheuttaa tottumattomille pahoinvointia, ahdistavaa oloa ja huimausta.
 9. Alkoholi ja sauna eivät sovi yhteen. Alkoholin nauttiminen ennen saunomista tai saunottaessa. Lisää rytmihäiriöiden, sydän- ja verenkiertohäiriöiden sekä yleisen loukkaantumisen riskiä.
 10. Lihasten ja nivelten tulehdustaudeissa (myös rasitusvammat) sauna ei ole hyväksi. Niin kauan kuin sairas kohta on turvonnut, punoittaa, on arka tai siihen sattuu liikuttaessa, sauna ei sovi.
 11. Vuotavat ja vetistävät haavat, ruhjeet sekä ommellut haavat eivät sovi saunaa. Sauno vasta kuin tervehtyvät.
 12. Tarttuvia ihotauteja sairastavien on hyvä pysyä poissa saunasta tai saunoa vain omissa saunoissaan.
 13. Sauna voi pahentaa flunssaa. Flunssaisena ei ole hyvä saunoa.
 14. Diabeetikolla saunominen lisää insuliinin imeytymistä. Ennen saunomista on siis hyvä ottaa pieni annos insuliinia tai syödä pieni välipala.
 15. Saunominen on hyvästä munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville.
 16. Astmaatikot hyötyvät saunomisesta.
 17. Saunominen sopii urheilijoille estämään harjoituskipuja.
 18. Saunominen sopii kaikille terveille henkilöille ikään katsomatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!