17.3.2011

Päänahka haisee

Yleensä haju johtuu bakteeritoiminnasta, joka taas johtuu joko pesemättömyydestä, liiasta talinerityksestä tai sitten tulehduksesta.
Jos syynä on se että hiuksia ei ole pesty aikoihin tai hiusten pesu suoritetaan pikaversiona suihkun alla, ei ihme että haisee. Jos päänahkaan on jo kertynyt paksu karstakerros, niin ei auta muu kuin kuoria päänahka. Hiuspohjan kuorintaan on olemassa omia aineitaan, joita voi ostaa kampaamoista. Monet kampaajat ja parturit tekevät hiuspohjan kuorintahoitoja, joten niitäkin voi kysellä. Kun päänahka on saatu puhtaaksi, jatkossa on hyvä muistaa pestä hiukset useammin ja huolellisemmin sekä silloin tällöin tehdä tai teettää hiuspohjan kuorinta.
Myös tyynyliinan likaisuus vaikuttaa hiuspohjaan, jos tyynyliina on likainen ja haisee, niin kyllä se haju päänahkaankin tarttuu. Vaihda tyynyliina vähintään kerran viikossa ja pese valkopyykissä tarpeeksi korkeassa lämpötilassa.
Jos syynä on liiallinen talineritys. On hyvä miettiä mistä se johtuu? Syötkö paljon rasvaista ruokaa? rasvaisia juustoja? grilliherkkuja? eineksiä? eläinperäistä rasvaa? Entä paljon sokeria? karkkeja? limsaa? Vaihda kuukaudeksi ruokavaliosi täysin kasvispohjaiseksi ja jätät sokerituotteet pois ja katso onko vaikutusta. Jos on syy oli ruokavalio. Siirry kasviksiin.
Jos edellisestä ei ollut apua ja rasvaneritys on edelleen runsasta syy voi olla myös aineenvaihdunnassa, hormoneissa tai ihotyyppisi vain on rasvainen. Voit kokeilla pestä hiuksia kerran päivässä miedolla shampoolla, sillä jos hiuspohja pestään liian kuivattavalla tuoteella se voi edistää talineritystä.
Jos päänahka hajun lisäksi on punainen, kutiseva ja jopa rikki, voi syynä olla tulehdus. Joskus ainoa keino saada tulehdus kuriin on leikata hieman lyhyempi kampaus, että hiuspohjan hoito helpottuu. Niin kauan kun hiuspohja on tulehtunut hiusten värjäystä on syytä välttää, sillä se yleensä pahentaa ongelmaa. Vaihda shampoo mietoon hajustamattomaan lasten shampooseen ja kuivaa hiuspohja aina huolellisesti. Älä koskaan mene nukkumaan hiukset märkinä. Vältä muotoilutuotteita ja muita hiuksiin jätettäviä tuotteita, kunnes päänahkasi on taas kunnossa. Tulehdus voi johtua myös allergisesta reaktiosta hiusvärille, shampoolle, hiustenhoitotuotteille tai muotoilutuotteille.
Päänahan haju voi johtua myös tupakasta, huumeista, alkoholista tai voimakkaan hajuisista ruoka-aineista (tietyt vahvat juustot, valkosipuli, mausteet, ruoka-aineet).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!