14.3.2011

Tulehdukselliset ihosairaudet

On paljon ihosairauksia, jotka leviävät kosketustartuntana. Tälläisiä ovat mm. syylät, sienitaudit sekä bakteeri- ja virusperäiset ihotaudit. Kosketustartunta ei tarkoita vain sitä että toista ihmistä koskettaa "tautisella" ihon osalla, vaan tartunnan voi saada esim. kostealta lattialta, yleisessä saunassa lauteilta, uimahallissa, voimistelusalissa tai missä hyvänsä yleisessä paikassa, jossa liikutaan paljain jaloin tai istutaan alasti kostealle alustalle.
Taudit tarttuvat helpoiten jos iho on jo valmiiksi rikki, tulehtunut tai kostea.
Onko mitään keinoa suojautua?
Käytä yleisillä paikoilla sandaaleja, voimistelutossuja tai varvastossuja (tilanteen mukaan), älä tassuttele paljain jaloin. Pese jalat hyvin ja kuivaa erityisesti varpaanvälit aina hyvin. Jos sinulla on haavoja, nirhamia tai hankautumia jaloissa tai sairastat itse tarttuvaa ihotautia vältä tälläisiä julkisia paikkoja, josta voit saada tartunnan. Yksi ihotauti ei estä toista tarttumasta, se lisää tartunnanvaaraa sinulla (muut ihotaudit) ja muilla (sinun tautisi).
Käytä omaa peflettiä tai pyyhettä, jonka päällä istut yleisessä saunassa ja katso että et istu märkään kohtaan. Et voi tietää millainen ihminen siinä istui ennen sinua ja mitä hän mahdollisesti tietoisesti tai tietämättään sairastaa.
Kun poistut yleisestä saunasta tai uimahallista pese itsesi huolellisesti suihkussa.
Mitä tulee porealtaisiin.... ne ovat sieltä pahimmasta päästä. Porealtaassa voi muhia kaikenlaista, koska putkistoa ei puhdisteta jokaisen asiakkaan jälkeen. Mieti ennen porealtaaseen menoa, miten monta ihmistä siellä on mahdollisesti ollut ennen sinua ja sitä kannattaako mennä.
On onneksi myös ihotauteja, jotka ovat ns. autoimmuunitauteja ja eivät tartu. Psoriasis kuuluu näihin tauteihin. Siispä kaikki pahannäköiset ihottumat, joita näet ihmisillä, eivät ole tarttuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!