17.2.2010

Kuivat ja repeilevät kynsinauhat

Talvi kuivattaa käsiä ja myös kynsinauhoja. Revennyt kynsinauha on kipeä ja saattaa jopa tulehtua. Pahimmillaan kehityy kynsivallin tulehdus ja kivulias paise kynnen viereen tai kynsivalliin.
Kynsinauhoja kannattaa siis hoitaa, varsinkin jos tekee töitä käsillään. Hyvä hetki hoitaa kynsinauhoja on kun ne ovat pehmeät, esim. kylvyn, saunan tai käsitiskin jälkeen. Työnnä pumpulipuikolla tai appelsiinipuutikulla, jonka olet kietonut pumpuliin kynsinauhoja kevyesti taaksepäin irti kynnen pinnasta. Älä käytä voimaa tai ole kovakourainen, saatat aiheuttaa kynsinauhaan repeämiä tai kynteen vaurioita.
Kun kynsinauha on irti kynnestä ja joustava, hiero siihen kynsinauhavoidetta tai hyvin rasvaista käsivoidetta. Hiero voidetta aamuin illoin tästä eteenpäin. Kynsinauhat pysyvät pehmeinä ja irtonaisia ja ne eivät enää repeile niin helpoti.

Huom! Kynsinauhoja ei saa leikata, ne ovat kynteen kuuluva "suojavarustus", jonka tehtävänä on suojata kynnen kasvualuetta. Jos kynsinauhoihin tulee "kynsitikkuja" eli "kynsipiikkejä" eli ihoa, joka on tikkumaisesti irti, sen voi leikata varovasti pois. Älä koskaan revi kynsitikkuja, ihoa voi lähteä mukaan enemmän ja myös tulehdusvaara on olemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!