14.10.2010

Arpivoiteet testissä

Onnistuin hankkimaan itselleni 8 arpea, joten käytän tämän loistavan tilaisuuden testata arpivoiteita. Arvet ovat 7cm - 2cm pituisia ja eri puolilla kehoa.

Voiteet, joita aion kokeilla ovat:
Cicatrix -arpivoide
Baba de Caracol - etanaseerumivoide
Kelo-cote -arpigeeli
Cybele Scagel -arpigeeli
Sothys Crème réparatrice
Pihkavoide, jonka ohje löytyy täältä: Pihkavoide
Propolisvoide

Yhden arven jätän hoitamatta, jotta on vertailukohta paranemiselle. Kerron testin tuloksia sitä mukaan kun testi etenee. Aloitan hoidon tikkien poiston jälkeisellä viikolla. Minulla on taipumus keloidiarpiin (arpikasvaimet) ja arpeni paranevat yleensä hyvin huonosti, joten olen melko hyvä koekaniini tässä lajissa.

Arpia on nyt hoidettu viikon ajan levittämällä voidetta suihkupuhtaalle iholle arven alueelle 2 krt päivässä. Arvosanat 5-0 -asteikolla. 5 paras ja 0 huonoin. Tulos ensimmäiseltä viikolta on hieman erilainen mitä voisi odottaa. Taulukon saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä taulukon päällä. Taulukossa on yksi virhe Baba de caracol yhteistulos pitäisi olla 3.

Ensimmäisen viikon yllättäjä on aknearpien hoitoon tarkoitetun Sothys: Crème réparatricen teho arven punoituksen poistamisessa. Toinen yllätys oli kotitekoisen Pihkavoiteen ja Propolis-voiteen tulokset verrattuna "oikeisiin" arpivoiteisiin. Kolmanneksi paras oli Baba de caracol. Kuten olettaa saattaa hoitamaton arpi pysyi melko samanlaisena.

Toisella viikolla tuloksiin alkaa tulla selviä eroja. Myös hoitamaton arpi alkaa parantua pikkuhiljaa. Paras tulos toisen viikon jälkeen on Sothys: Crème réparatrice. Arpi ei punoita enää yhtään ja on parantunut jo melko hyvin. Enää on vaalean ruskea läiskä näkyvissä. Pihkavoide on parantanut sijoitustaan. Ei ollenkaan heikko tulos kotitekoiselta voiteelta. Kolmantena on Baba de Caracol, tasaista hyvää tulosta. Samoin tekee Propolisvoide, joka on neljäntenä.

Testin hännillä keikkuvat arpivoiteet (Cicatrix, Kelo-Cote ja Cybele). Punoitus ei ole vähentynyt näillä voiteilla yhtään ja näyttäisi siltä että arpien muukin paraneminen on pysähtynyt ja jopa taantunut. Ajoittain näyttäisi siltä että punoitus on jopa lisääntynyt. Mietin onko kyseessä ehkä allerginen reaktio ja pitäisikö lopettaa kyseisten voiteiden käyttö? Vai kuuluuko punoitus normaaliin paranemiseen (ihokudos uudistuu?!?) näiden arpivoiteiden kohdalla? Arpivoiteiden kunniaksi on toki sanottava että tulos näyttää osittain paremmalta kuin hoitamattoman arven kohdalla eli kaikki testin voiteet toimivat.

Kolmas testiviikko meni ja tulokset näyttävät tältä. Kaikkia voiteilla hoidettuja arpia on verrattu hoitamattomaan arpeen, joka on myös alkanut parantua ihan kivasti. Koska näyttää siltä että 4 kärjessä olevaa voidetta ovat jo parantaneet arvet, joita niillä hoidettiin ja hoitamaton arpi on jo paremman näköinen keloidista huolimatta kun testin loppupään arpivoiteilla hoidetut arvet, keskeytän testin.

Omalla ihollani lista parhaista arpivoiteista näyttää tältä, jonkun muun iholla tulos voi olla toisenlainen.

  1. Sothys Crème réparatrice (paransi 5 cm arven 2 viikossa)
  2. Pihkavoide, jonka ohje löytyy täältä: Pihkavoide (paransi 7 cm arven 2½ viikossa) testin edullisin!
  3. Baba de Caracol - etanaseerumivoide (paransi 4 cm arven vajaassa 3 viikossa)
  4. Propolisvoide (paransi 2 cm arven noin 3 viikossa)
  5. Hoitamaton arpi (ei vielä parantunut 4 cm arpi)
  6. Cicatrix -arpivoide (ei parantanut 3 cm arpea)
  7. Cybele Scagel -arpigeeli (ei parantanut 2 cm arpea)
  8. Kelo-cote -arpigeeli (ei parantanut 6 cm arpea) testin kallein!

Loppupäätelmiä: Ilmeisesti kärkipään arpivoiteiden teho perustuu tulehduksen parantamiseen, koska tepsivät punoitukseen. Pihkavoide muodosti myös suojaavan kalvon, jonka alla arpi sai parantua rauhassa.
Loppupään arpivoiteet pohjautuvat enemmän ja vähemmän silikonigeeliin tai silikoniöljyyn. Koska punoitus ei hävinnyt ollenkaan ja arven paraneminen tuntui hidastuvan verrattuna hoitamattomaan arpeen, teho ilmeisesti perustuu siihen että arpi paranee niin hitaasti että keloidin kasvukin hidastuu. Olen valitettavasti niin kärsimätön ihminen että en jaksa jäädä näin hitailla voiteilla arpiani loppuikää hoitelemaan. Ehkä ne lopulta olisivat tepsineet???

Voin lämpimästi suositella kaikkia 4 kärkipään arpivoidetta, koska auttoivat arpiani paranemaan nopeammin. Keloidia muodostui alussa hieman, mutta arven parantuessa sen muodostuminen hidastui.

On hyvä muistaa että mikään arpivoide ei poista arpea täydellisesti. Iholle jää aina pieni jälki.

1 kommentti:

Kiitos viestistäsi!