1.6.2010

Märkäpesäkkeet

Lähellä ihon pintaa oleva märkäkohouma on märkärakkula ja jos märkäpesäke on ihossa syvemmällä sitä kutsutaan ajokseksi. Myös finni on märkärakkula, joka on muodostunut talirauhasen käytävään (ja talirauhaseen).
Kellanharmaa neste, jota märkäpesäkkeessä on on muodostunut märkäherasta ja märkäsoluista. Märkähera on peräisin verestä ja siinä on valkuaisaineista. Märkäsolut ovat verestä verisuonien seinämien läpi tihkuneita valkoisia verisoluja.
Märkiminen alkaa bakteerivaikutuksella. Usein kyseessä on märkäbakteeri (stafylo- tai streptokokki), mutta muutkin bakteerit voivat olla asialla. Valkoiset verisolut puolustautuvat bakteereita vastaan sekä syövät bakteereita tehden ne vaarattomaksi. Osa bakteereista tuhoaa valkoisia verisoluja. Siispä kun naamassasi on finni ihossasi on täysi sota käynnissä.

Mikäli märkäpesäke on syvällä ihon sisässä, ÄLÄ TEE SILLE MITÄÄN, vaan mene lääkäriin. Jos pesäke on ihon pinnalla voit halutessasi puhkaista sen. Tee näin:
  1. Pese kädet huolellisesti
  2. Desinfioi kädet
  3. Kiedo kasvopaperi molempien käsien etu- ja keskisormien ympärille.
  4. Tee puhtaalla steriilillä neulalla pieni reikä märkänäppylän keskelle. Älä mene terveen ihon puolelle.
  5. Paina kevyesti märkä ja tulehdusjätteet ulos näppylästä.
  6. Pyyhi sitten kohta desinfiointiaineella tai alkoholipitoisella kasvovedellä.
  7. Taputtele näppylän päälle kuivattavaa Bacibact-talkkia tai levitä näppylälle kuivattavaa voidetta (sinkkipasta tai Brevoxyl-voide).
  8. Jos näppylä punoittaa seuraavana aamuna jatka hoitoa, kunnes punoitus katoaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!