3.6.2010

Pahanhajuinen hengitys

Testaa haiseeko hengityksesi: Ota hajustamaton hammastikku tai -lanka. Puhdista muutama hammasväli ja haista tikkua tai lankaa. Jos haisee pahalta hammashygieniassasi on parantamisen varaa. Plakki hampaiden pinnalla alkaa haiskahtaa jos sitä ei poista säännöllisesti. Pelkkä hammasharja ei riitä, hanki hammaslankaa tai hammastikkuja, riippuen hampaittesi väleistä.
Pahanhajuisen hengityksen hoito on hyvä aloittaa hammaslääkärin tai hammashygienistin luota. Poistata hammaskivi ja tarkistuta hampaasi. Syynä voi olla hammaskivi, ientulehdus tai hampaiden bakteeripesäkkeet. Tehosta sitten hampaiden hoitoasi.
Mitä tulee suuvesiin, niistä saa vain tilapäisapua hetkeksi, ne eivät poista pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia. Antiseptiset suuvedet voivat vaikuttaa jopa päinvastaisesti tappamalla suun hyödyllistä bakteerikantaa ja altismalla näin ientulehdukselle. Etsi aina pahanhajuisen hengityksen alkusyy, älä yritä peittää pahanhajuista hengitystä.

Kun suusi on puhdas ja hampaat kiiltävät kuin tupen hela, mutta silti henki haisee on syytä etsittävä ruuansulatuksen puolelta. Syötkö vaikeasti sulavaa ruokaa (paljon lihaa, kahvia)? Käytätkö paljon maitotuotteita (piimä, jogurtti, maito, juustot, viilit...)? Pidä tauko maitotuotteiden käytössä. Jos paha haju katosi, se johtui niistä.

Jos ruuansulatuskin on kunnossa ja silti haisee syy voi löytyä myös nenästä. Jos nenä on tukossa tulee hengitettyä suun kautta ja kuivat limakalvot suussa voivat alkaa haiskahtaa. Pyri saamaan nenä auki, apuna voi käyttää nenähuuhtelukannua. Täytä kannu suolavedellä ja huuhdo nenä.

Miten on nielurisojesi laita? Joskus nielurisoihin kertyy "tulppia", jotka alkavat mädätä ja aiheuttavat pahaa hajua. Kurlaus voi auttaa irrottamaan näitä tulppia. Voit kurlata pelkällä lämpöisellä vedellä tai suola- tai soodavedellä. (1 tl suolaa tai ruokasoodaa/lasillinen vettä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!