9.12.2010

Rusketus aurinkolomalla talvella

Kun talvikalpealla iholla lähtee paahtavaan auringonpaisteeseen viikoksi tai useammaksikin on hyvä muistaa muuta juttu:
  1. Talvikalpea iho ei ole valmis aurinkoon.
  2. Palovamma herkkyys on suurempi.
  3. Kun iho palaa ihosyöpäriski kasvaa.

Mitä voi tehdä ennen matkaa?
Aloita ihon hoitaminen ajoissa, kuntoile, ulkoile ja lepää tarpeeksi. Sinun kuntosi ja mielialasi näkyvät ihossasi. Käytä kosteusvoiteita ja hoitovoiteita. Kun iho on hyvin hoidettu se pystyy sopeutumaan paremmin ilmastonvaihdokseen.
Toki jos haluat lähteä jo valmiiksi ruskeana, voit kokeilla beetakaroteenikapseleita muutaman viikon ajan ennen lähtöä, itseruskettavia, suihkurusketusta tai solariumia. Mikään näistä ei kuitenkaan suojaa ihoasi auringonpaahteelta, mutta ihollasi on jo väriä, joten se voi EHKÄ estää sinua ahnehtimasta aurinkoa.

Entä lomakohteessa?
Aloita auringossa oleskelu varovasti. Käytä korkeita suojakertoimia ja älä ole ensimmäisenä päivänä ½ tuntia kauempaa auringonpaisteessa. Jos ihosi on kovin vaalea voit palaa myös varjossa.
Lisää auringossaoloaikaa vähitellen. Muista että viikossa et vielä saa aikaiseksi suojaavaa rusketusta. Siihen vaaditaan vähintään 3 viikon loma. Älä siis yritä mahdottomia.
Muista käyttää kosteusvoiteita auringon oton jälkeen ja after sun -tuotteita.

Entäs kun käry kävi?
Palaneelle iholle voi levittää aloe veraa, laventeliöljyä tai kortisonivoidetta. Muista juoda paljon vettä ja välttää alkoholia.
Jos palovamma on laaja-alainen mene lääkäriin.
Muista että jos iho paloi, se ei siedä enää ollenkaan aurinkoa tämän loman aikana. Loppuloma kuluukin sitten varjossa ja suojaavien vaatteiden alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!