28.9.2009

Akne

Muistaakohan joku vielä Kummerfeldin veden? 40 vuotta sitten sitä käytettiin akneihon hoitoon. Tätä keltaisen rikin ja kamferin vesiliuosta sai apteeksita. Rikki on edelleenkin hyvä aine akneihon hoitoon, samoin kamferi.
Muita vanhoja aknen hoitoaineita oli Ella Bachen Creme Intex 2. Haikalaöljyä sisältävä ja kalalta haiseva paksu tahna, jota levitettiin finneille yöksi. Aine oli ihan toimiva. Nykyään asia hoidetaan syömällä kalaöljykapseleita, joissa on omega-3:sta ja omega-6:sta oikeissa suhteissa.
Jo useita vuosia on vannottu salisyylihapon nimeen. Monissa aknen paikallishoitoaineissa sitä on. Aineet ovat myös huomattavasti keventyneet entisajoista. Hoitoaineet ovat muuttuneet huomaamattomamiksi. Onpa markkinoilla sellainen laitekin kuin ZitZapper. Pienellä sähkövarauksella toimiva koje, joka lupaa hävittää finnit suit sait.
Akneihon peittoon tarkoitetut värivoiteet ja peitepuikot olivat ennen paksuja tahnoja, nykypäivän sana on mineraalimeikit. Niitä mainostetaan erityisesti rasvaiselle iholle sopivina, koska eivät tuki huokosia. Enpä mene vannomaan tuota, mutta sen sanon että mineraalimeikit kuivattavat hieman ihoa ja niillä saa todella kevyen ja kauniin meikkituloksen nuorelle iholle. Vanhemmalle ryppyiselle iholle ne taas eivät sovi, ellei ihoa ole hoidettu ja kosteutettu todella hyvin.
Kaikesta hienosta kehityksestä huolimatta, kukaan ei ole vielä keksinyt miten kohollaan olevan valtavan finnin saan hetkessä tasoittumaan. Ehkäpä sekin ihme vielä nähdään? Tietysti kortisonipistos voi tehdä ihmeitä...mutta kuka lähtee ottamaan piikkiä, joka kerta kun finni nostaa päätään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!