29.9.2009

Rautaa terveydeksi

Rauta on tärkeä osa hemoglobiinista. Hemoglobiini taas on se osa punasolua, joka kuljettaa happea keuhkoista kehon kudoksiin ja hiilidioksidia takaisin. Rauta varastoituu kehoon, ja kun varastot on käytetty loppuu seuraa anemia.
Raudanpuute uhkaa jos sinulla on runsaat kuukautiset, laihdutat, olet raskaana, treenat kovasti tai olet siirtynyt kasvisruokavalioon. Raudanpuutetta aiheuttavat myös monet ruuansulatuskanavan sairaudet esim. Helico-bakteeri.
Anemian oireita ovat jatkuva väsymys, ärtyneisyys, ruokahalun menetys (ja hiuksien lähtö), keskittymiskyvyttömyys ja infektioalttius.
Hedelmällisessä iässä olevien naisten raudantarve on 14-15 mg/päivä. Kuukautisvuoto kaksinkertaistaa raudan tarpeen, joten jos olet vaihdevuosi-iässä raudantarpeesi on vain puolet tästä. Lisärautaa ei tarvita raskaana ollessa (eihän silloin ole kuukautisia). Älä käytä rautavalmisteita omin päin, varmista lääkärissä onko sinulla raudanpuute. Älä koskaan käytä valmistetta, josta saat enemmän kuin 15 mg rautaa per päivä, koska liika rauta elimistössä vähentää sinkin ja kuparin imeytymistä ja altistaa sydäntaudeille.
Hyvä raudanlähteitä ovat rasvaiset kalat, maksa, punainen liha, pavut, palkokasvit, leipä, kana, vihreät vihannekset ja kuivatut hedelmät. Eläinkunnan tuotteiden rauta imeytyy paremmin, kuin kasvituotteista saatava. Tämän vuoksi kasvissyöjillä on usein raudanpuutetta. Raudan imeytymistä edistävät C-vitamiinipitoiset kasvikset ja mehut. Kahvi ja tee hidastavat raudan imeytymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!