29.10.2009

Auringon vaaroja

Päivettynyttä ihoa pidetään kauniina ja terveenä. Iho voi kuitenkin vahingoittua vakavasti jos se altistuu liikaa auringonsäteilylle. Kauniista rusketuksesta maksettu hinta voi olla kalliimpi kuin uskoisi.
Liiallinen auringonotto yhdessä riittämättömän aurinkosuojan kanssa ei vain kuivat ihon pintaa ja rypistä ihoa. Auringonsäteet tunkeutuvat paljon syvemmälle vaurioittaen solurakennetta ja tuhoten ihossa olevia kollageeni- ja elastiinisäikeitä pysyvästi. Ihosyöpää esiintyy myös eniten niillä ihmisillä, jotka viettävät eniten aikaa kuumassa auringonpaahteessa.
Ainoa keino varmistua siitä että iho ei kärsi, on välttää liiallista auringonottoa. Mikä sitten on liiallista? Se riippuu ihotyypistä. Hyvin vaalea iho on kaikista herkin ja ei siedä juuri lainkaan aurinkoa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että tummempi-ihoinen voisi olla jatkuvasti auringossa ihon kärsimättä. Ihon palamista tulisi välttää. Aurinko on voimakkaammillaan klo 11-15 välillä päivällä, silloin on hyvä siirtyä varjoon. Aurinkosuojavoiteet ovat tehokkaita ja niitä kannattaa käyttää. Lumesta ja vedestä heijastuva valo vielä lisää ultraviolettisäteilyn voimakkuutta. Iho on siis suojattava erittäin huolellisesti keväthangille ja purjehdus-, surffaus- tai vesipuistolomalle.
Muista että voimakas hikoilu kuumassa paahteessa tai uiminen poistaa iholta suoja-ainetta. Muista lisätä sitä säännöllisin välein. Älä kitsaile suojavoiteiden kanssa, levitä reilusti. Muista suojata myös silmät aurinkolaseilla. Juo myös runsaasti vettä tai syö tuoreita hedelmiä ja marjoja pitääksesi yllä nestetasapainoa.
Jo suhteesi aurinkoon ja auringonottoon on kunnossa, ei ole mitään syytä olla nauttimatta siitä. Ihon huolellisella suojauksella, jälkihoidolla ja kosteuttamisella ihon saa pidettyä kunnossa ja päivettyneenä. Iho tarvitsee vähintään 15 minuuttia aurinkoa joka päivä D-vitamiinin muodostamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!