1.10.2009

Kalsiumia terveydeksi

Kalsiumin tärkein tehtävä on pitää hampaat ja luut lujina. Sitä tarvitaan myös hermojen ja lihasten toimintaan, veren hyytymiseen, hormonien eritykseen ja solujen muodostukseen.
Tutkimusten mukaan vain puolet naisista saa riittävästi kalsiumia ja muutama onneton ei juuri lainkaan. Laihduttajat ja naiset, jotka eivät käytä maitotuotteita ovat pahimmassa vaarassa kärsiä kalsiumin puutteesta. Kalsiuminpuute on siitä kavala, että sitä ei juurikaan huomaa, ennenkuin luu murtuu. Luut vahvistuvat 30 -vuotiaaksi asti ja sitten ne alkavat oheta. Hormonimuutokset vaihdevuosissa nopeuttavat luukatoa. Tasapainoninen ruokavalio ja painoharjoittelu auttaa säilyttämään luita.
Kalsiumia tarvitan 700 mg päivässä. Raskauden aikana ei tarvita yhtään sen enempää. Imetyksen aikana kylläkin 1250 mg.
Maitotuotteet ovat parhaita kalsiumin läheitä. Muita lähteitä ovat mehut, joihin on lisätty kalsiumia. Soija, vihannekset, palkokasvit, tofu, leipä, kala, kuivatut hedelmät ja pähkinät. Kalsium tarvitsee kuitenkin imeytyäkseen D-vitamiinia. Sitä saa auringonvalosta ja ravinnosta kuten rasvaisesta kalasta, kananmunista ja rasvoista, joihin on lisätty D-vitamiinia.
Jos ravinnossa ei ole riittävästi kalsiumia, sitä täytyy ottaa lisäravinteina. On tutkittu että naiset jotka käyttävät noin 1 g kalsiumia päivittäin kärsivät vähiten PMS oireista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!