6.12.2009

Bentsoe (hartsi), bentsoeöljy ja bentsoehappo

Bentsoe, jota myös munkkipalsamiksi kutsutaan on hieman vaniljalle tuoksuvaa hartsia, jota saadaan tiettyjen loishyönteisten vaivaamasta bentsoepuusta (Styrax benzoin). Bentosehartsi on puun eritettä loishyönteistä vastaan. Sitä on käytetty yskänlääkkeissä limaa irrottavana aineena. Sen desinfioivaa vaikutusta on hyödynnetty pesuaineissa ja suuvesissä. Kosmetiikan valmistuksessa se on luonnollinen säilöntäaine ja parfyymien valmistuksessa fiksatiivi eli tuoksun kiinnitin.Bentsoehartsi saattaa aiheuttaa allergiaa, jos sille herkistyy.

Bentsoeöljy on bentsoehartsista saatavaa öljyä ja sitä käytetään aromaterapiassa. Bentsoeöljy on sitkas öljy, joka valuu hitaasti pullosta ulos ja jos sitä pudottaa tipan veteen, tippa painuu pohjalle. Bentoseöljyä voi sekoittaa hierontaöljyyn muutaman tipan ja käyttää hieronnassa tai sitä voi laittaa tuoksulamppuun. Bentoseöljy tahrii ja palaa helposti tuoksulamppuun kiinni, vaikka antaa hyvää vaniljan tuoksua.

Bentsoehappo on väritöntä happoa, jota valmistetaan tolueenista ja bentsoehatsista. Luonnossa sitä on puolukoissa ja muuraimissa eli lakoissa eli hilloissa. Bentsoehapolla on myös desinfioivia ominaisuuksia. Sitä käytetään hedelmien ja marjojen säilönnässä ja väriteollisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!