12.12.2009

Couperosa iho

Couperosaiholla tarkoitetaan ihoa, jossa verisuonet ovat paikallisesti laajentuneet. Tarkemmin sanottuna hiussuonilaskimot ihon pinnassa ovat laajentuneet pysyvästi. Kyseessä ei ole katkenneet verisuonet, sillä jos verisuoni katkeaa tai vahingoittuu sille paikalle tulee mustelma.
Yleensä couperosaa on poskipäissä, nenässä, mutta sitä voi olla ihan koko kasvoilla ja muualla vartalolla. Kun couperosaiho vanhenee verisuonet muuttuvat enemmän sinipunertaviksi tai sinisiksi ja näkyvät entistä selkeämmin.
Couperosa ei synny itsekseen. Ainoa perinnöllinen edistävä tekijä tässä on ohut iho. Liiallinen auringonpalvonta, oleskelu kovassa pakkasessa, ihon paleltuminen, liiallinen saunominen, runsas alkoholinkäyttö, korkea verenpaine, voimakkaasti maustetut ruuat, tupakointi, runsas kahvinjuonti, vääränlainen ihonhoito, äkilliset lämpötilanvaihtelut (saunasta hankeen tai avantoon ja päinvastoin) saavat sen aikaan.
Kosmetiikasta on apua couperosaihon suojaamisessa ja rauhoittamisessa (punoitus) sekä peittämisessä (punoitus), mutta jo näkyviä verisuonilaajentumia mikään kosmeettinen tuote ei poista.
Ainoa keino päästä näistä suonista eroon on niiden polttaminen (diatermia), laserkäsittely, valohoidot tai syväjäädytys. Jos suonia on paljon niiden hoito vaatii useita hoitokertoja. Tulos on pysyvä hoidettujen suonien kohdalla. Mikään hoito ei estä sitä etteikö uusia laajentuneita suonia synny. Vain elintapojen muutos auttaa tähän.
Meikillä laajentuneita suonia voi peittää, mutta tulos ei aina ole kovin hyvä. Vältä punertavia meikkisävyjä. Kellertävät sävyt häivyttävät parhaiten. Vihertävää peitepuikkoa, meikkivoidetta tai puuteria suositellaan peittämään couperosaa. Pahimmillaan iho vihertää ja punertavat suonet kuultavat läpi. Näiden vihertuotteiden käyttöä täytyy opetella ja siltikin tulee töppäyksiä. Parhaiten peittää runsaasti pigmenttejä sisältävä meikkivoide tai kakkumainen meikkivoidepuuteri. Pelkän puuterin peittoteho ei riitä. Käytä herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita, rasvaisen ihon tuotteet ovat couperosaiholle liian voimakkaita.
Jos sinulla on rasvainen iho ja couperoosaa, jokin diagnoosi on mennyt pahasti pieleen. Luultavasti tautisi on rosacea, jossa iholla on pieniä märkänäppyjä, punoitusta ja laajentuneita verisuonia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!