18.2.2010

Jalkasieni

Sieni-ihottuma jaloissa alkaa usein pikkuvarpaan ja viereisen varpaan välistä. Kun iho hautuu, se menee rikki ja siitä onkin vapaa portti sieni-itiöille päästä riehumaan ihon alle. Iho muuttuu valkoiseksi tai vaaleaksi (hiivasieni) tai iholle nousee rakkuloita ja iho kutisee (silsasieni). Joskus sieni-ihottuma leviää varpaiden väleistä koko jalkapohjiin, kynsiin tai jopa käsiin. Sieniallergikot voivat kehittää käsiin myös isoja rakkoja, joissa on keltaista nestettä.

Tutki varpaanvälit säännöllisesti kun kuivaat ne pesun jälkeen. Huolellinen kuivaus ennaltaehkäisee jalkasientä.
Jos näyttää siltä että varpaanväleissä on jotain epämääräistä, on aika toimia. Aloita paikallishoito heti, apteekista on saatavana sienivoiteita ihan käsikauppatavarana. Jos kärsit jalkojen hikoilusta valitse geelimäinen tai puuterimainen versio.
Sieni-infektion toteamisen jälkeen on erittäin tärkeää pestä sukat hyvin ja desinfioida myös kengät, puhumattakaan kylpytilojen siisteydestä.

Sieni-infektio on tarttuva! Pidä huolta jalkahygieniastasi! Pese jalat päivittäin huolellisesti ja kuivaa varpaanvälit aina huolellisesti. Vaihda sukat päivittäin, jos jalkasi hikoilevat - useita kertoja päivässä. Pese sukat vähintän 60 asteisessa vedessä. Osta sukkia, joita voi pestä kuumassa vedessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!