18.1.2010

Karheat ja ryppyiset kädet

Käsien ihon kuntoon vaikuttavat monet tekijät. Jos joudut pesemään käsiäsi ahkeraan tai käyttämään desinfiointiaineita, käsien iho kuivuu ja rypistyy ennen aikojaan. Siksi käsiä on hyvä rasvata. Kuitenkin pieni osa ihmisistä on allerginen hajustetuille tuotteille ja voi käydä niin että käsivoide onkin se, joka aiheuttaa käsien kuivumista.
Jos kädet kuivuvat nivelten kohdalta, kutisevat tai vuotavat verta ilman mitään erityisempää syytä, voi olla että käsiekseema eli ihottuma riehuu käsissä. Atooppinen ekseema on hyvin yleinen kuivaihoisten vaiva, jos sinulla oli pienenä maitorupea, saattaa olla että kärsit aikuisena atopiasta. Se tarkoittaa että ihosi ei eritä tarpeeksi rasvaa. Talvella tila yleensä pahenee.
Käsien karheus ja kuivuus voi johtua myös ruoka-aineallergiasta, erityisesti lehmänmaito-, muna- tai soija-allergia näkyy käsissä.
Käsien iho-ongelmiin määrätään yleensä kortikosteroidivoiteita, niiden pitempiaikainen käyttö ei ole kuitenkaan suotavaa, koska ne ohentavat ihoa ja saavat sen vielä ryppyisemmäksi. Sen sijaan on hyvä katsoa missä käsiään päivän mittaan liottelee ja minkälaisille kemikaaleille altistaa. Tarkista saippuan pH, se ei saa olla liian alkaalinen, muuten kädet kuivuvat. Tarkista saippuan tai suihkugeelin hajustepitoisuus, joskus voi olla hyvä siirtyä hajusteettomiin ja mikä tärkeintä tarkista tuotteiden raaka-aineluettelo. Saatat olla allerginen tuotteen säilöntä-, hajuste- tai väriaineelle.
Jos käsiin ilmestyy rakkuloita, se voi olla merkki allergiasta, mutta myös siitä että käsissäsi on sienitauti. Jos sinulla on jalkasieni tai kynsisieni varpaankynsissä se voi tarttua sieltä myös käsiin.
Suojaa käsiäsi hansikkailla tarvittaessa, äläkä liottele niitä turhaan vesissä. Normaali-ihminen ei tarvitse käsien desinfioimisainetta mihinkään. Vesipesu riittää. Voitele kädet pesun jälkeen aina käsivoiteella. Valitse merkki, joka sopii sinulle. Laita yöksi aina rasvaisempi voide ja päiväksi kevyempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!