9.5.2010

Arvet ja arpeutuminen

Kun ihminen on nuori haavat ja naarmut paranevat nopeasti ja lähes jälkiä jättämättä. Annas olla kun tulet vanhaksi. Paraneminen hidastuu. Auringonotto ja tupakointi hidastavat ihon paranemista entisestään. Luovu molemmista.
Paranemista voi nopeuttaa nauttimalla sinkkiä ja C-vitamiinia, kuurina.
Kun iho on vahingoittunut anna sen parantua rauhassa. Älä nypi tai revi rupia. Anna niiden olla paikoillaan niin kauan kuin ne ovat. Kun rupi on itsestään irronnut alkaa arpihoito.
Jos sinulla on arpi, jossa oli tikkejä, käytä haavan päällä suojateippiä, joka estää ihoa venymästä, vielä muutamien kuukausien ajan tikkien poiston jälkeenkin. Jos sinulla on taipumusta keloidiarpiin, käytä suojateippiä vähintään ½ vuotta.
Arpien hoitoon on olemassa arpivoiteita, ne ovat ihan oikeasti tehokkaita, käytä niitä aamuin illoin pesun jälkeen.
Jos api on muuta ihoa tummempi suojaa arpi täyssuojaavalla aurinkotuotteella joka päivä, myös talvella. Käytä iholle yöksi vaalennusvoiteita. Noin vuoden kulutta arven pitäisi tällä hoidolla olla vaaleampi. Käytä jatkossakin arpikohdalla korkeakertoimista aurinkosuojaa.
Jos ihosi on todella vaurioitunut, voit kokeilla kauneushoitolassa mikrodermabraasiota, jossa ihon pintakerros hiotaan varovasti pois. Hoitoa joutuu ottamaan usemman kerran. Voit myös kysyä lääkäriltä mahdollisuudesta ihon hiontaan, joka on kertaluontoinen toimenpide ja ihoa lähtee hieman enemmän pois. Molemmat hoidot tasoittavat arpista ihon pintaa.
Jos arpi on kova sidekudosarpi, sitä voi koittaa pehmentää kollageenivalmisteilla ja mikrorullauksella eli mikroneulauksella,.
Aloe vera tuotteet ovat hyviä arpiselle iholle, samoin laventelin eteerinen öljy, myös etanaseerumi on kokeilemisen arvoista.
Jos arvet ovat isoja ja laaja-alaisia joudutaan turvautumaan plastiikkakirurgiaan, jotta niitä saataisiin häivytettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!