31.5.2010

Mustapäät

Mustapää eli hienosti komedo (ei kommando!) on talitulppa, joka tukkii huokosen aukon. Ilman vaikutuksesta talin rasvahapot hapettuvat ja mustapää saa tumman värinsä.
Mustapäät ovat ehkä maailman yleisin ihovaiva.
Jos mustapää tulehtuu siitä tulee finni. Kaikista mustapäistä ei tule automaattisesti finnejä. Finnien syntyy tarvitaan bakteereita.
Mustapäiden helpointa ja parasta hoitoa on niiden ennaltaehkäisy. Ruokavalio, jossa on mahdollisimman vähän eläinperäistä rasvaa, sokereita ja lisäaineita auttaa, samoin rasvaisten maitotuotteiden karsiminen ruokavaliosta. Huonoista elämäntavoista tupakka, huumet ja alkoholi lisäävät mustapäitä. Liikunta lisää ihohengitystä, joten auttaa pääsemään eroon mustapäistä. Kunhan liikunnan jälkeen mahdollisimman pian poistaa hien iholta pesemällä. Hiessä on bakteereita, jotka saattavat pitkään iholla muhittuaan kehittää mustapäästä finnin.
Ihonhoidollisesti mustapäitä voi ehkäistä säännöllisellä huolellisella ihon puhdistamisella sekä ihon kuorinnalla.
Sitkeistä mustapäistä pääsee eroon kosmetologilla. Kun mustapäitä on paljon on suositeltavaa käydä ihonpuhdistuksessa muutaman viikon välein, kun tilanne rauhoittuu riittää käynti kerran kuussa.
Jos kukkarosi ei salli kosmetologivisiittejä näin usein, voit yrittää poistaa mustapäitä myös itse. Höyrytä ihoa tai lämmitä iho ensin saunassa. Sitten kääri sormiesi ympäri kasvopaperia ja yritä varovasti sormenpäillä puristaa talitulpat ihosta irti. Älä käytä kynsiä. Jos mustapää ei heti irtoa jätä se rauhaa ja palaa asiaan myöhemmin. Jos ei sittenkään irtoa, anna olla. Kun olet saanut mustapäät pois pyyhi iho desinfiointiaineella (esim. Neo-amisept).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!