18.5.2010

Maitohappo ja maitohappobakteerit

Maitohappo on siirappimainen, väritön, hajuton ja hyvin hapan neste, joka liukenee veteen, alkoholiin ja eetteriin. Muodostaa helposti kiteytyviä liukenevia suoloja - laktaatteja.
Maitohappo muodostuu maidon maitosokerista maitohappokäymisen avulla. Tämän käymisen aiheuttaa maitohappobakteeri.
Maitohappoa on normaalisti ihmisen ja eläinten mahalaukussa ja suolistossa sekä lihasnesteessä. (Sanonta: "menee maitohapoille", kun on liikuttu hieman liian kovaa ja pitkään.) Maitohappoa on myös kasviksissa, rankissa ja painorehussa. Tehdasmaisesti sitä valmistetaan sokeripitoisista liuoksista maitohappokäymisen avulla.
Maitohappobakteereja on luonnossa karjanlannassa ja kasveissa.
Maitohappoa käytetään kosmetiikassa desinfioivana aineena ja antamaan iholle happamuutta sekä kuorimaan ihoa kevyesti. Terveydenhoidossa sillä hoidetaan suolistoa ja palautetaan hyvää suolistoflooraa. Maitohappobakteereita käytetään myös suoliston hoitoon ja pilkkomaan laktoosia, jotta ihmiset, joilla on maitosokerin imeytymishäiriö (laktoosi-intoleranssi) voisivat nauttia maitotuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!