14.11.2009

Maksaläiskä vai seborrooinen keratoosi?

Ihoon on ilmestynyt ruskea läiskä. Onko se melanooma, maksaläiskä vai vanhuuden merkki? Yleensä ihoon ilmestyvät läiskät eivät häviä itsekseen.
Jos olet raskaana tai syöt E-pillereitä yhtäkkiä ilmestynyt läiskä saattaa olla maksaläiskä. Se saattaa kadota kun raskaus on ohi tai lopetat E-pillereiden syönnin. Se saattaa myös olla pysyvää laatua. Suojaa läiskä auringolta täyssuojaavalla voiteella.
Jos läiskä muistuttaa luomea ja et ole varma mikä se on, mene ihotautilääkärille. Jos läiskä on kohollaan oleva luomi lääkäri kauhaa sen nätisti pois. Jos läiskä osoittautuu vanhuuden merkiksi (keratoosi) sen voi helposti poistaa jäädyttämällä nestemäisellä typellä. Jos hyvin käy keratoosi putoaa noin kuukauden kuluttua jäädyttämisestä itsekseen pois. Jos huonosti käy seuraa tulehdus ja se johtaa ihon jäämiseen vaaleaksi siltä kohtaa tai ihoon voi tulla myös tummempaa pigmenttiä. Läiskää voidaan käsitellä myös laserilla, joka on kalliimpi vaihtoehto, mutta tulos ei välttämättä ole sen parempi.
Omahoitona läiskiin voi kokeilla ihoa vaalentavia tuotteita, niiden teho ei kuitenkaan aina ole ihan sitä, mitä mainoksissa luvataan. Jos todella haluat läiskistäsi eroon pistäydy lääkärissä.
Älä koskaan kokeile syylänjäädytysainetta pigmenttiluomiin, voit saada aikaiseksi pahoja arpia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!