6.8.2010

Hampaiden hoito

Hampaiden hoitamisen tarkoitus on ehkäistä kariesta (hammasmätä) ja ientulehdusta sekä sydäntauteja ja muita sairauksia. Hoitamisesta on myös se hyöty että hampaat pysyvät suussa, eivätkä putoile pois. Raikas suu on aina parempi kuin mädälle löyhkäävä onkalo.
Hampaat olisi hyvä harjata jokaisen aterian jälkeen. Perusteellisempi puhdistus on hyvä tehdä aamuin illoin.
Millaisen harjauskaluston tai -menetelmän valitsee on lähinnä makuasia, kuitenkin sähköhammasharja on osoittautunut tehokkaammaksi kuin perusharja. Sähköharjallakin on hyvä harjata vähintään 2 minuuttia että koko purukalusto tulee käsiteltyä. Sähköhammasharjoihin on olemassa erilaisia harjaspäitä. Yleensä kahdella erilaisella harjaspäällä saa jo hyvää jälkeä aikaiseksi. Niille, jotka ovat intohimoisia hampaidenhoitajia löytyy hammaskeskus, johon voi hankkia useampia erilaisia harjaspäitä.
Hammasharja on syytä uusia kolmen kuukauden välein, sama pätee sähköhammasharjan harjaspäähän. Syynä tähän on se että hammasharjan poistaa suusta likaa ja bakteereita, ja mihin ne jäävät? Harjaan. Bakteerit lisääntyvät ja kolmessa kuukaudessa niitä on jo hyvin, hyvin paljon.
Jos hampaiden välit ovat väljät, ne voi puhdistaa hammastikulla tai hammasväliharjalla, muutoin puhdistus suoritetaan hammaslangalla. Sanotaan että hammaslangan paksuudella tai koostumuksella ei ole väliä. On sillä. Jos hammaslanka on liian liukas ja ohut, se ei poista plakkia hampaan väleistä kunnolla. Valitse hammaslanka, joka mahtuu hampaittesi väliin ja tuntuu hieman "tiukalta", mutta liikkuu kuitenkin helposti hampaiden väleissä. Hammaslankaus ehkäisee myös hammaskiveä ja poistaa pahanhajuista hengitystä. Haista välillä hammaslankaa kun lankaat hampaitasi, jos se haisee pahalta, lankaa erityisen huolellisesti pahanhajuinen hampaidenväli. Siellä ne bakteerit luuraa.
Jos on tunne että ei tule puhdasta, hanki apteekista väritabletteja. Pureksi niitä, niin näet mistä et ole harjannut kunnolla.
Suun raikastukseen myydään vaikka mitä, suuvesiä, suusuihkeita, purutabletteja, purkkaa jne. Ne eivät koskaan korvaa muuta hampaiden puhdistusta. Jos suu haisee pahalta on paras pestä hampaat hyvin ja marssia suuhygienistille hammaskiven poistoon. Pahanhajuinen hengitys voi johtua monesta muustakin seikasta kuin suun "rikkibakteereista". Ennen keinoraikasteisiin turvautumista on parempi selvittää hajun syy.
Muista käydä säännöllisesti hammaslääkärissä. 1-2 kertaa vuoteen on hyvä väli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!