12.8.2010

Hikoilu hallintaan

Ihminen ei tuoksu mitenkään raikkaalta, vaikka kuinka käyttäisi deodoranttia, jos iho ja vaatteet haisevat pesemättömyyttään.
Hikoilun hallinta lähtee vaatteiden pesusta ja päivittäisestä peseytymisestä. Monille ihmisille pelkkä ihon ja vaatteiden pesu on riittävä hikoilun hallintakeino.
Jos hiki haisee hyvin voimakkaasti on hyvä miettiä, juoko tarpeeksi vettä. Vesi auttaa kehoa poistamaan kuona-aineita virtsana, joten hikirauhasille ei jää niin paljon poistettavaa. Toinen mietittävä asia on ruokavalio, kuuluuko ruokavalioon paljon lihaa, voimakkaita juustoja, voimakkaan hajuisia ruoka-aineita. Nämä kaikki haisevat myös hiessä. Siirtyminen kasvipainotteideen ruokavalioon, miedompiin juustoihin ja vähemmän haiseviin elintarvikkeisiin yleensä auttaa. Yrttimausteiden lisääminen ruokaan parantaa myös hien hajua.
Jos tästä huolimatta hiki haisee on aika peittää hajua deodorantilla. Deodorantti ei estä hikoilua, se vain tekee siitä miellyttävämmän tuoksuista.
Jos hiki ei haise pahalta, mutta märkyys on ongelmana, vaihda deodorantti talkkiin. Talkkeja on hajustamattomista perustalkeista, aina voimakkaasti tuoksuviin parfymoituihin talkkeihin. Ne imevät kainalosta kosteutta ja pitävät kuivana.
Jos hikoilu on hyvin voimakasta sitä voi yrittää rajoittaa antiperspirantilla. Antiperspirantit supistavat hikirauhasten aukkoja ja osa niistä tukkeutuu, joten hikoilu hieman vähenee. Antiperspirantit sisältävät voimakkaita aineita, jotka saattavat ärsyttää ihoa. Käytä vain jos todella tarvitset.
Joskus voimakas hikoilu liittyy liialliseen suolan käyttöön. Rajoita suolankäyttöä niin huomaat eron. Hikoilu voi kertoa myös huonosta fyysisestä kunnosta. Liikunnan harrastaminen voi auttaa asiaa.
Mikäli mikään näistä neuvoista ei ratkaissut ongelmaa on jäljellä kirurgiset vaihtoehdot. Hikirauhasten poistoleikkaukset, tiettyjen hermojen katkaisu ja botox-ruiskeet.

On kuitenkin hyvä muistaa että hikoilu on ihmisen normaali tapa säädellä ruuminlämpöään. Osa ihmisistä hikoilee enemmän ja osa vähemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!