9.8.2010

Rakkuloita jaloissa

Jaloista voi löytyä kaikenlaisia rakkuloita. Yleensä rakon eli vesirakkulan saa jalkaansa kun kävelee pitkän matkaa epäsopivilla kengillä tai käyttää kuumalla ilmalla kenkiä ilman sukkia. Joskus vesirakkuloita tulee kun jalat ovat ns. pehmeät. Tarkoitan tällä sitä että jalkoja ei juurikaan ole käytetty ja aloitetaan liikunnan harrastaminen. Kun jalkojen iho kovettuu, rakkoja ei enää tule.
Kun rakkula on tullut, monille herää halu puhkaista se. Älä tee sitä. Jos huono tuuri käy saat infektion (tulehduksen) ja se tarvitsee pahimmassa tapauksessa antibioottikuurin parantuakseen. Vielä pahemmassa tapauksessa tulehdus leviää ja sinulla on pienen vesirakkulan sijaan tulehtunut jalka. Rakkula paranee parhaiten kun se jätetään rauhaan. Voit suojata rakon rakkolaastarilla, jos se on hankaukselle alttiissa paikassa. Tavallinen laastari tai haavateippi käy myös.

Jaloissa voi olla myös rakkuloita, jotka eivät johdu hankauksesta. Osa sienitaudeista oireilee tekemällä rakkuloita jalkoihin. Rakkulat ovat yleensä pieniä ja niiden sisällä on vetistä nestettä. Jos kysymyksessä on allerginen reaktio sienelle tai jollekin muulle rakkulat voivat olla myös isompia. Sienitaudeissa rakkuloiden kierto on seuraavanlainen. Ensin voi jaloissa tuntua kutinaa, ei kuitenkaan aina. Sitten iholle nousee pieniä rakkuloita. Ne kuivuvat ja rupeutuvat. Iho hilseilee pois. Kun iho on juuri ja juuri parantunut nousee uusia rakkuloita. Rakkulat ovat yleensä pyöreähkössä tai kehämäisessä muodostelmassa. Tauti eteneen pikku hiljaa laajemmalle alueelle. Rakkuloiden puhkominen levittää tautia. Mene sen sijaan ihotautilääkärille.

Jaloissa voi olla myös rakkuloita, jotka johtuvat muista taudeista. Jos rakkula ei parane viikossa on aika näyttää sitä lääkärille. Harvinaisia ja jokseenkin yleisiä rakkuloita aiheuttavia tauteja on paljon. Myös keliakia (ihokeliakia) voi aiheuttaa jalkohin rakkuloita, yleensä niitä on silloin myös takapuolessa ja/tai käsissä (kyynärpäät).

Älä puhko rakkuloita, lääkärin on helpompi tehdä diagnoosi kun hän näkee millaisesta rakkulasta on kysymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!